Fonda finansēta projekta ietvaros tapušas divas dokumentālās īsfilmas no cikla "Viena diena dabā"

13.02.2023
Projekta numurs: 1-08/144/2020
Gads: 2020
Vadlīnija: Vides izglītība un audzināšana Atbildīgs dzīvesveids

Latvijas vides aizsardzības fonda finansēta SIA TVNET GRUPA projekta „Zaļā apziņa” (projekta reģistrācijas Nr. 1-08/144/2020) ietvaros top dokumentālu īsfilmu (~30 min.) cikls, kura galvenie varoņi ir cilvēki, kuru darbs ikdienā saistīts ar dabu – vides aizsardzība, pētniecība un uzraudzība. Kopumā plānots sagatavot trīs īsfilmas, kur katra veltīta vienai dienai ar vidi saistīta speciālista dzīvē.

Pirmā īsfilma "Starp diviem krastiem": Latvijā ir saglabājušās vien septiņas dabiskās lašupes, kurās ik rudeni uz nārstu ierodas laši, taimiņi un foreles. Ceļā uz nārsta vietām tām jāpārvar daudzi, tai skaitā arī cilvēka radīti šķēršļi. TVNET režisors Jānis Vingris dokumentālajā filmā "Starp diviem krastiem" stāsta gan par tiem, kuri palīdz zivīm nokļūt līdz nārsta vietām, gan par tiem, kuri cenšas tās iznīcināt.

Otra īsfilma "Purva mantojums": Purvs ir viens no interesantākajiem un daudzveidīgākajiem Latvijas biotopiem. Mūsu senčiem tas saistījās ar mistiku un briesmām, mūsdienās daudzi to uztver vairs tikai kā kūdras ieguves vai, labākajā gadījumā, brīvdienu pastaigas vietu. Taču purvs spēj arī mazināt oglekļa dioksīda daudzumu atmosfērā, savukārt zinātniekiem tas ir gatavs atklāt informāciju par gadsimtiem seniem notikumiem.


Īsfilmas pieejamas TVNET interneta vietnē.

Īsfilmu tapšanā piedalījās:
Režisors: Jānis Vingris
Producente: Laura Baltiņa
Operatori: Jānis Vingris, Oskars Lūsis
Montāžas režisors: Viktors Devjatovs
Skaņas apstrāde: Viktors Devjatovs, Kristers Hartmanis
Diktors: Mārtiņš Daugulis
Projekta vadītājs: Kaspars Ozols

Mēs izmantojam sīkdatnes. Lietojot mūsu mājas lapu, jūs piekrītat izmatot mūsu sīkdatnes.