"Cik maksā daba?" kopsavilkums

06.03.2024
Projekta numurs: 1-08/87/2022
Gads: 2022
Vadlīnija: Vides izglītība un audzināšana Atbildīgs dzīvesveids

 

 

Projekta vizītkarte:

Nosaukums: “Cik maksā daba?”

Īstenošanas laiks: 05.12.2022. - 31.12.2023.

Virsmērķis: Izglītot un skaidrot sabiedrībai dabas nozīmi un vērtības, izmantojot ekosistēmu pakalpojumu pieeju, skaidrojot “Cik maksā daba?” - ko mēs iegūstam vai zaudējam, pieņemot vienu vai otru lēmumu.

Rezultāts: Projekta ietvaros uzrunāta un aktivitātēs iesaistīta daudzveidīga mērķauditorija, izglītojot gan pašvaldību pārstāvjus, gan iedzīvotājus un sabiedrību, gan arī interaktīvā veidā iesaistot bērnu un jauniešus.

Projekta Nr. 1-08/87/2022 “Cik maksā daba?” kopsavilkums

Sasniegtie rezultāti:


INFORMATĪVI IZGLĪTOJOŠO MATERIĀLU IZSTRĀDE

Izstrādāti informatīvi izglītojošie materiāli:

Ar jautājumiem par sagatavotajiem materiāliem, lūdzam rakstīt: info@baltijaskrasti.lv


INFORMATĪVO SEMINĀRU UN DARBA SESIJU ORGANIZĒŠANA PAŠVALDĪBĀS

Cēsu, Ādažu un Siguldas pašvaldībās noorganizēti informatīvie semināri un darba sesijas par Ekosistēmu pakalpojumu pieejas konceptu.

Novadīti semināri pašvaldību pārstāvjiem, pārrunājot jautājumus par dabas un sabiedrības mijiedarbību pilsētvidē, ekosistēmu pakalpojumu pieeju un to monetāro vērtēšanu.

Semināra koncepts un forma tika pielāgota atbilstoši katras pašvaldības nepieciešamībām un interesēm.

Sasniegtā mērķauditorija: 46 pašvaldību pārstāvji


NODARBĪBU CIKLA ORGANIZĒŠANA

Projekt ietvaros tiks novadītas lekcijas un semināri Latvijas Universitātes un Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes studentiem par ekosistēmu pakalpojumu pieeju lēmumu pieņemšanā. Noorganizētas, kopumā, 6 nodarbības – (1) LU vides zinātnes nozares bakalaura līmeņa studentiem; (2) LU teritoriju attīstības plānošanas studiju nozares maģistra līmeņa studentiem; (3) LBTU ainavu arhitektūras un plānošanas bakalaura līmeņa studentiem.

Katrai no minētajām studentu grupām organizētas divas individuālas nodarbības:

1. Lekcija – Ekosistēmu pakalpojumu pieeja, novērtēšana un nozīme sabiedrības ilgtspējīgai attīstībai, kā arī ekosistēmu pakalpojumu monetārais novērtējums

2. Praktiskais seminārs – Ekosistēmu pakalpojumu novērtējums – “Mans kā eksperta viedoklis”

Lekciju un semināru laikā studentiem tika sniegta padziļināta izpratne par dabas vērtību novērtēšanas iespējām un metodoloģiju, kā arī studentiem pašiem bija iespēja iejusties ekspertu lomā un plānot teritoriju attīstību, balstoties uz ekosistēmu pakalpojumu pieeju.

Sasniegtā mērķauditorija: vairāk kā 167 studenti.


ZINĀTNISKĀS UN PĒTNIECISKĀS KAPACITĀTES CELŠANA 

2023. gada 17.martā projekts ar prezentāciju piedalījies Latvijas Universitātes 81. starptautiskajā zinātniskajā konferencē, sekcijā “Telpiskā attīstība un plānošana”. Konferences tēžu kopsavilkumā atspoguļotas galvenās atziņas, lai zinātniskā līmenī aktualizētu dabas resursu ilgtspējīgu plānošanu un izmantošanu.

Sasniegtā mērķauditorija: Konferences dalībnieki 277


EKSPEDĪCIJU ORGANIZĒŠANA

Cēsu, Siguldas un Ādažu pašvaldībās noorganizētas 6 ekspedīcijas – divas ekspedīcijas katrā pašvaldībā, no kurām vienā tika aicināti piedalīties iedzīvotāji un citi interesenti, savukārt otra ekspedīcija tika mērķtiecīgi organizēta skolēniem. Interaktīvā veidā, pastaigā un izzinošās aktivitātēs, iesaistīts nozīmīgs skolēnu un novadu iedzīvotāju skaits, kuri guvuši padziļinātu informāciju ne tikai par tuvumā esošajām dabas vērtībām, bet arī to nozīmi cilvēces turpmākai eksistencei.

Iedzīvotāju un skolēnu atsaucība ir bijusi ļoti liela un pašvaldības, plānojot nākošā gada aktivitātes, aicinājušas organizēt līdzīgas aktivitātes novados.

Sasniegtā mērķauditorija: Ekspedīciju dalībnieku skaits – 292


DALĪBA PASĀKUMOS, LAI SKAIDROTU DABAS VĒRTĪBU UN EKOSISTĒMU PAKALPOJUMU KONCEPTU

Projekts piedalījies katras pašvaldības organizētajos pilsētu svētkos. Interaktīvā veidā - izmantojot spēles un vizuāli informatīvos materiālus, sabiedrībai skaidrots ekosistēmu pakalpojumu koncepts, dabas vērtību un resursu nozīme cilvēces pastāvēšanā un attīstībā.

”Cik maksā daba?” telts apmeklētājiem bija iespēja uzspēlēt lielo ”Ekosistēmu Jengu”, lielo domino, likt kopā dabas dārgumu puzles, kā arī iesaistīties citās interaktīvās aktivitātēs.


MĒRĶGRUPU DIALOGS/SADARBĪBAS PLATFORMAS IZVEIDE

Katrā projekta pašvaldībā īstenots mērķgrupu dialogs, akcentējot konkrētajam novadam nozīmīgos jautājumus, kas tika skatīti caur ekosistēmu pakalpojumu prizmu.

  • Siguldā – aktualizēts jautājums par rudens lapām un kompostēšanu;
  • Cēsīs – Niniera un Ungura ezera vērtības un sniegtie ekosistēmu pakalpojumi;
  • Ādažos – pilsētvides plānošana.

Sasniegtā mērķauditorija: 50 klātienes sanāksmju dalībnieki un 2000 dalībnieki, izmantojot TV un mediju starpniecību


MONITORINGS

Projekta ietvaros tika veikts monitorings, vērtējot pašvaldību, studentu un sabiedrības viedokli par ekosistēmu pakalpojumu izpratni un tās integrēšanu teritoriju attīstības plānošanā. Kā arī tika iegūta atgriezeniskā saite par zināšanu un izpratnes veicināšanu projekta ietvaros.

Aktivitātes ietvaros anketēti gan tiešā veidā iesaistītie projekta dalībnieki, gan citi sabiedrības pārstāvji, apkopojot un analizējot informāciju par dabas vērtību un ekosistēmu pakalpojumu izpratni un nostāju saistībā ar resursu ilgtspējīgu izmantošanu.

Monitoringa dati liecina, ka lielākā nozīme tiek piešķirta dabas vērtībām, kas nodrošina cilvēka fiziskajai veselībai kvalitatīvu vidi, kā tīrs ūdens un gaiss. Augstu tiek vērtētas arī dabas vērtības, kas cilvēkam asociējas ar dabas daudzveidību, kā koku un dzīvās dabas klātbūtne. Tas liek secināt, ka cilvēkiem lielākoties ir aptuvena nojausma par dabas daudzveidības kā ekosistēmu pakalpojuma nozīmi, taču personīgās veselības nozīme ir tuvāka un vieglāk uztverama.

Sasniegtā mērķauditorija: Anketēti 286 respondenti

Mēs izmantojam sīkdatnes. Lietojot mūsu mājas lapu, jūs piekrītat izmatot mūsu sīkdatnes.