Noslēdzies projekts "2023. gada 7. augusta vētras radīto postījumu novēršana Svētes upē un Tērvetes upē, Dobeles novadā"

08.02.2024

Pagājušā gada vasaras 7. augusta priekšpusdienā daudzi mūsu novada iedzīvotāji piedzīvoja izbīli, šoku un šausmas, ko sagādāja daba - veidojās spēcīgi negaisa mākoņi, kas sev līdzi nesa ekstremāli stipras lietusgāzes, krasas vēja brāzmas un lielgraudu krusu. Lieli postījumi tika nodarīti Augstkalnes, Bukaišu un Tērvetes pagastā – izpostītas ēkas, bojāta tehnika, nopostīti dārzi un sējumu lauki, nolauzti un sagāzti koki. Nolauzti un sagāzti koki gan iedzīvotāju īpašumos, gan mežos, gan pašvaldības īpašumos. Visvairāk cietušajos pagastos – Augstkalnes, Bukaišu un Tērvetes – koki sagāzti arī Svētes un Tērvetes upē. Upēm pārkritušie koki izveidoja sprostus, kas pacēla ūdens līmeni, izskaloja upju krastus, tās kļuva piesārņotas, upēs samazinājās normāla ūdens caurplūde, pasliktinājās ūdens kvalitāte un bija novērojama pat zivju slāpšana.

Pašvaldībai visu vētras postījumu likvidēšanai tika izstrādāts projekts, kura īstenošana tika apstiprināta Latvijas vides aizsardzības fonda padomē, no valsts budžeta apakšprogrammas “Vides aizsardzības projekti” piešķirot finansējumu 135 399 EUR apmērā projekta “2023. gada 7. augusta vētras radīto postījumu novēršana Svētes upē un Tērvetes upē, Dobeles novadā" īstenošanai.

Upju attīrīšanas darbus veica SIA "Avotiņi". Darbu gaitā nācās saskarties ar ne mazums sarežģījumiem – nepieredzēti postījumi, kad koki sagāzušies krustām šķērsām un nav saprotams kā lai tiem visiem tiek klāt, pārlieku lielie nokrišņi novembra sākumā, applūdušie upju krasti un sniegotais decembra sākums. Taču, neskatoties uz visiem sarežģījumiem un izaicinājumiem, ar ko SIA “Avotiņi” nācās sastapties darbu realizācijas laikā, projekts ir pabeigts, Tērvetes un Svētes upe ir attīrīta no izgāztajiem un nolauztajiem kokiem, upēs ir atjaunota straume, uzlabota ūdens kvalitāte, kā arī nodrošināts brīvs ūdens tecējums, pavasarī neradot augsta riska plūdus.

Mēs izmantojam sīkdatnes. Lietojot mūsu mājas lapu, jūs piekrītat izmatot mūsu sīkdatnes.