Gaujas Nacionālā parka tūrisma biedrība noslēgusi LVAFA atbalstītu projektu "Tūrisms dabā izzinot, saudzējot un saglabājot"

31.01.2024

Gaujas Nacionālā parka tūrisma biedrība sadarbībā ar iesaistītajām pusēm realizējusi Latvijas Vides aizsardzības fonda atbalstītu projektu "Tūrisms dabā izzinot, saudzējot un saglabājot" Nr1-08/93/2022 laika posmā no 2022. gada oktobra līdz 2023. gada novembrim. Projekta īstermiņa mērķis ir Latvijā dzīvojošajiem bērniem un jauniešiem sniegt ieskatu par to, kā jau ir mainījusies daba un apkārtējā vide un gaisa piesārņojums gadu gaitā un kā tā mainīsies un kādas būs sekas, ja šiem jautājumiem netiks pievērsta uzmanība.

Lai sasniegto šo īstermiņa mērķi, biedrība, piesaistot vides ekspertus un vietējos gidus, organizēja trīs izglītojošus pārgājienus bērniem un jauniešiem Vējupītes gravā, Līču Laņģu klinšu takās un Lodes māla karjerā, kā arī Vaidavas upes krastos. Pārgājienos vides eksperti un gidi bērniem un jauniešiem rādīja un stāstīja par dabas resursiem un to aizsardzību, antropogēno slodzi un par nozīmību doties dabā, to saudzējot. Piesaistot videomākslinieku, pārgājieni tika filmēti un izveidoti izglītojoši video materiāli ar latviešu, angļu un ukraiņu valodas subtitriem. Video materiāli publicēti Enter Gauja YouTube kanālā un tika nosūtīti pamatskolām Latvijā. 

Lai atraktīvi un interesanti bērniem un jauniešiem vēstītu par ilgstpējīgu saimniekošanu un aprites ekonomikas praksēm vietējos tūrisma uzņēmumos aizsargājamā dabas teritorijā - Gaujas Nacionālajā parkā, tika piesaistīts influencers EDGAR FRESH. Influencers tikās ar Brīvdienu māja "Green Hill House", Rāmkalni un Valmiermuižas alus darītava uzņēmēmumu pārstāvjiem un vadītājiem, izzināja, kā pārtikas un dzērienu ražošanas izejmateriāli tiek izmantoti atkārtoti un pilnībā. Video publicēti influencera EDGAR FRESH Tik Tok kanālā un Enter Gauja Instagram kontā.

Rudenī tika izveidota viktorīna. Bērni un jaunieši skolās pēc vasaras brīvlaika tika aicināti pārbaudīt savas zināšanas par video materiālos redzēto un dzirdēto, kā arī līdz šim skolā un dzīvē apgūto par Latvijas dabas resursiem, dabas saudzēšanu un pareizu uzvedību dabā.

Enter Gauja aktīvi vēstīja par projekta norisēm un izveidotajiem video materiāliem sociālo tīklu kanālos un sadarbības partneru kanālos, sasniedzot plašu bērnu, jauniešu un pieaugušo auditoriju.

Mēs izmantojam sīkdatnes. Lietojot mūsu mājas lapu, jūs piekrītat izmatot mūsu sīkdatnes.