Cik zaļi patiesībā dzīvojam? Laužam stereotipus un veicam eksperimentus jaunā raidījumā visai ģimenei

31.01.2024

 No 11. februāra ik svētdienu TV3 būs skatāms jauns, izzinošs radījums par zaļāku un dabai draudzīgāku dzīvošanu – “Cik zaļš? Tik zaļš!”. Tajā radījumu vadītāji Anete Bendika un Magnuss Eriņš centīsies izprast mītus un patiesības, kas gadu gaitā izveidojušies ap zaļo dzīvesveidu, meklējot atbildes pie speciālistiem un veicot dažādus eksperimentus.

Lasīt papīra formātā vai digitāli? Izvēlēties vienreiz lietojamu papīra krūzi vai daudzreiz lietojamu plastmasas pudeli? Pirkt uzlādējamu putekļu sūcēju vai tomēr tādu, ko var pieslēgt ar vadu? Visbiežāk savā ikdienā izdarām izvēles, daudz neaizdomājoties, bet kas ir vēl sliktāk – paļaujoties uz kaut kur dzirdētiem mītiem un stereotipiem. Divpadsmit raidījumu garumā mēģināsim izprast, vai mūsu priekšstati atbilst realitātei un ko par to visu saka eksperti.

“Piekritu vadīt raidījumu nevis tāpēc, ka esmu “zaļākas dzīves” eksperts vai paraugs, bet tādēļ, ka man pašai vēl daudz jāmācās un jāmaina savi paradumi, lai rīkotos gudrāk un dabai saudzīgāk. Raidījums ir iespēja pavisam vieglā formātā to apgūt un pie reizes salauzt kādu sev aizķērušos stereotipu,” atklāj Anete Bendika.

Katrs raidījums būs veltīts savai tēmai un ar to saistītajiem mītiem. Dažas no tēmām, kurās raidījuma vadītāji iedziļināsies, ir – krāna ūdens, baterijas un akumulatori, komposts un pārtikas atkritumi, pods un notekūdeņi, un daudzas citas. Anete un Magnuss raidījumā būs tautas pārstāvji, jo arī viņi savā ikdienā saskaras ar šiem jautājumiem un pareizās atbildes nezina. Tādēļ viņi dosies pie dažādiem ekspertiem – sākot no pētniekiem, zinātniekiem, pasniedzējiem un vides aktīvistiem, līdz praktiķiem un ekspertiem, kas ikdienā darbojas noteiktajā sfērā.

“Man šķiet, ka dzīvojot šajā laikā, viena no svarīgākajām lietām ir izpratne par procesiem, kas mums ir visapkārt. Raidījumā mēs pārliecināsimies par to, kā uz šķietami pašsaprotamām lietām varam paskatīties ar svaigu skatu,” par gaidāmo raidījumā atklāj Magnuss Eriņš.

Skaties jauno raidījumu “Cik zaļš? Tik zaļš!” jau no 11. februāra svētdienās pulksten 18.15 kanālā TV3 un uzzini, vai pēc garšas testa vien cilvēki spēs noteikt, kurš ūdens ir no krāna, bet kurš – no veikalā pirktas pudeles.

Raidījumu “Cik zaļš? Tik zaļš!” finansiāli atbalsta Latvijas vides aizsardzības fonds (projekta reģ.Nr. 1-08/125/2023). Par raidījuma saturu atbild SIA “satura darbnīca TAPT”. 

Mēs izmantojam sīkdatnes. Lietojot mūsu mājas lapu, jūs piekrītat izmatot mūsu sīkdatnes.