Noslēdzies “Dod pieci! Esi apritē!” projekts

12.01.2024

2023.gada novembrī noslēdzies Latvijas vides aizsardzības fonda finansētais projekts “Dod pieci! Esi apritē!”

Latvijas vides aizsardzības fonda finansēto projektu “Dod pieci! Esi apritē!” (projekta reģistrācijas Nr. 1-08/89/2022) realizēja “Daibes ilgtspējas centrs” sadarbībā ar SIA “ZAAO” dabas un tehnoloģiju parku “URDA” no 2022.gada oktobra līdz 2023.gada novembrim.

Ar šo projektu turpinājās jauniešu izglītošana par aprites ekonomikas pamata tēmām. Jaunieši tika aicināti izvērtēt individuālo ietekmi, resursu patēriņu un rīcību uzvedības maiņu, domājot par ilgtspēju un videi draudzīgu dzīvesveidu ikdienā.

Projekta laikā izstrādāti vairāki vērtīgi materiāli, kurus varēs izmantot arī turpmāk, izglītojot un iedrošinot pārmaiņām gan SIA “ZAAO” dabas un tehnoloģiju parka “URDA” apmeklētājus, gan izbraukuma nodarbību dalībniekus.

  • Interaktīvs makets , kurš palīdz izvērst diskusiju par pilsētvides plānojuma ietekmi gan uz mūsu ikdienu, gan vidi, aicinot kļūt par pilsētvides plānošanas speciālistu, lai izveidotu videi, cilvēkiem un dzīvniekiem draudzīgu pilsētu.
  • Interaktīvs stends “Ābola dzīves cikls” ir ērti saliekama un transformējama lielformāta spēle , kas detalizēti stāsta par ābola dzīves cikla dažādajiem posmiem.
  • Interaktīva spēle “ Cilpo apritīgi!”, kas spēlējama viedierīcē un ļauj gan izkustēties, gan lieku reizi atgādina par ieradumiem, lai dzīvotu videi draudzīgāk. Spēlei nepieciešams mobilais internets un lietotne LOQUIZ, kuru bez maksas iespējams lejupielādēt gan App Store, gan Google Play veikalos. Spēle nav piesaistīta konkrētai vietai, to var spēlēt visā pasaulē, jautājumi sagatavoti 3 km maršrutam.

Projekta ietvaros devāmies piecos izbraukumos, kopā aizvadot 15 nodarbības 144 tehnikumu jauniešiem no Vidzemes novada. Ar īpaši sagatavotu nodarbību pa aprites ekonomiku viesojāmies Valmieras tehnikumā, Vidzemes Tehnoloģiju un dizaina tehnikumā Priekuļos un Cēsīs, Smiltenes tehnikumā un Balvu profesionālajā un vispārizglītojošā vidusskolā.

Projekts noslēdzās ar klātienes pasākumu dabas un tehnoloģiju parkā “URDA”, 2023.gada 27.oktobrī. Klātienē tikāmies ar piecu tehnikumu jauniešu komandām. Pasākuma laikā jaunieši prezentēja savu vīziju uzdotajam mājas darbam – izstrādāt recepti, izmantojot šī projekta apspriestāko varoni – ābolu, un, balstoties uz labākajiem aprites ekonomikas pamatprincipiem norādīt, ko jaunieši rekomendē darīt ar tām ābola daļām (mizas, kātiņš, sēkliņas), kura receptē netika iekļautas.

Varam ļaut jums minēt, cik daudz jauniešu tomēr bija izdomājuši, kā receptē integrēt arī tos. Pasākuma laikā tika apbalvoti labākie spēles “Cilpo apritīgi” cilpotāji un tika uzklausīti dažādu praktiķu – dārzkopja Gata Gāgas, ģimenes uzņēma “Labas saknes” Dainas Eglītes-Antonas un Zanes Kopštāles, vides pārvaldības inženieres, “KompostsLV” vadītājas, “Zero Waste Latvija’’ pieredzes stāstos bezatkritumu saimniekošanā un dzīvesveidā.

Prieks kopīgi domāt, meklēt un atklāt!

Mēs izmantojam sīkdatnes. Lietojot mūsu mājas lapu, jūs piekrītat izmatot mūsu sīkdatnes.