Noslēdzies projekts “Jaunie izgudrotāji ilgtspējīgai attīstībai”

22.12.2023

Rīgas Tehniskā universitāte sadarbībā ar Latvijas vides aizsardzības fondu un nodibinājumu “Vides izglītības fonds” 2022. un 2023. gadā īstenoja projektu “Jaunie izgudrotāji ilgtspējīgai attīstībai”, kura ietvaros nodrošināja izglītojošas aktivitātes jauniešiem vecumā no 13 līdz 25 gadiem, kā arī citiem interesentiem par tādām tēmām kā aprites ekonomika, Eiropas zaļais kurss, ar to saistītiem izaicinājumiem un iespējām, veicinot spēju radoši, kritiski un sistēmiski domāt, lai radītu  jaunas iniciatīvas, pakalpojumus, pārmaiņu iniciatīvas. 

Projekta ietvaros tika organizēti 3 ideācijas pasākumi hakatoni gan attālināti, gan klātienē, kā arī 6 izglītojoši vebināri tiešsaistē. Projekta aktivitātēs tika iesaistīti dažādu jomu eksperti, kas dalījās ar zināšanām un padomiem. 

2022. gadā Liepājas un Rīgas pašvaldībās jauniešiem aktuālām problēmsituācijām meklēt risinājumus deva tādas organizācijas kā AS “Latvenergo”, “Elektrum”. Jaunieši strādāja pie idejām, meklējot risinājumus samilzušām problēmām kā palīdzēt pilsētām kļūt klimatam draudzīgākām un kā vairot sabiedrības atbildību par klimata pārmaiņām un panākt cilvēku pārsēšanos no privātās automašīnas videi draudzīgākā transportlīdzeklī, kā caur interaktīviem eksponātiem muzejos, zinātnes centros un izstādēs, izglītot jauniešus par zaļo enerģiju. Pasākumos piedalījās 65 jaunieši vecumā no 14 līdz 20 gadiem, kuri strādāja 14 komandās. Pirms hakatona notika divi izglītojoši vebināri par izaicinājumu tēmām, ko tiešsaistē apmeklēja 99 cilvēki.

2023. gadā projekta ietvaros notika pasākumi gan gada sākumā, gan beigās. Februārī Valmierā trīs dienas ar izglītojošām mācībām un praktiskām nodarbībām norisinājās hakatons, kur izaicinājumus jauniešiem deva Valmieras novada pašvaldība, SIA “ZAAO” un Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs, aktualizējot tēmas kā mobilitāte, resursu patēriņš un pārtikas sistēma. Pasākumā piedalījās 120 jaunieši, strādājot 12 komandās. Pirms hakatona notika divi izglītojoši vebināri par hakatona izaicinājumu tēmām, ko tiešsaistē apmeklēja 208 cilvēki.

Gada noslēgumā jaunieši divas dienas strādāja pie  izaicinājumiem, ko bija rosinājuši uzņēmums “Milzu!”, VARAM un Rīgas enerģētikas aģentūra, meklējot idejas kā risināt tādas aktuālas problēmas kā izglītot sabiedrību par aprites ekonomiku, kādi risinājumi pilsētās palīdzētu iedzīvotājiem ieviest aprites ekonomiku savā ikdienā un kā izglītot cilvēkus par pārtikas atkritumu neradīšanu. Pasākuma pirmā diena notika tiešsaistē un otrā klātienē Rīgā, pasākumā piedalījās 74 jaunieši no dažādām Latvijas vietām, strādājot 14 komandās. Pēc katra no pasākumiem jauniešu komandas aicinājām turpināt strādāt pie idejām arī pēc hakatona un spert pirmos soļus, lai pasākumā iesāktais darbs turpinātos un tiktu ieviests dzīvē.

Jaunieši atzina, ka pasākumi palīdzēja labāk izprast gan klimata tēmas, gan aprites ekonomikas jautājumus, kā arī uzlaboja tādas prasmes kā darbu komandā, ideju radīšana un iedziļināšanās izaicinājumos.

Projekts “Jaunie izgudrotāji ilgtspējīgai attīstībai” tika īstenots ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu (projekta reģ.Nr. 1-08/88/2022).

Mēs izmantojam sīkdatnes. Lietojot mūsu mājas lapu, jūs piekrītat izmatot mūsu sīkdatnes.