Noslēdzies nodibinājuma Gaujas Nacionālā parka fonds projekts “Jaunie reindžeri – Gaujas Nacionālā parka nākotnes garants.”

22.12.2023

Noslēdzies nodibinājuma Gaujas Nacionālā parka fonds projekts “Jaunie reindžeri – Gaujas Nacionālā parka nākotnes garants.”

Gaujas Nacionālā parka 50 gadu pastāvēšanas laikā arvien vairāk ir pierādījies, ka būtisks ieguldījums nepieciešams jaunatnes iesaistīšanā, lai nodrošinātu ne vien Nacionālā parka ilgtspējīgu attīstību nākotnē, bet arī Latvijas dabas kapitāla saglabāšanu. Līdz ar to projekta mērķis bija organizēt dažāda veida dabas izziņas pasākumus primāri jauniešu mērķauditorijai, lai veicinātu to interesi, izpratni un iesaisti dabas aizsardzībā, t.sk., dabas kapitāla saglabāšanā, vienlaikus popularizējot un attīstot jauno reindžeru kustību, atzīmējot Gaujas Nacionālā parka 50 gadu jubileju un popularizējot Latvijas dabas kapitālu ziemeļvalstu jauno reindžeru vidū un plašākai auditorijai.

Projekts noritēja no 2022. gada novembra līdz 2023. gada oktobrim. Projekta primārā mērķauditorija bija jaunieši ar pastiprinātu interesi par dabas aizsardzību un dabu, jo īpaši kustību Jaunie Reindžeri un Youth+ biedri. Līdz ar to projekta ietvaros ar ekspertu Jāņa Bajinska, Jāņa Saulīša un Uģa Piterāna lekcijām, izzinošajām un interaktīvajām nodarbībām par kukaiņu daudzveidību, dabiskajiem zālājiem, zivīm un invazīvajām sugām tika bagātināta jūlijā Gaujas Nacionālajā parkā notikusī Latvijas Jauno reindžeru nometne, ko rīkoja Dabas aizsardzības pārvalde. Jauno reindžeru nometnē Cēsu novadā pulcējās kopskaitā 57 jaunieši un viņu mentori no visiem Latvijas reģioniem. Savukārt augustā projekta ietvaros Siguldā tika organizēts ziemeļvalstu Jauno reindžeru un Youth+ kustības biedru seminārs, kurā piedalījās 40 dalībnieki no Latvijas, Igaunijas, Ukrainas, Dānijas, Somijas un Vācijas. Semināra ietvaros tika pasniegtas gan lekcijas, gan organizētas praktiskās nodarbības par dažādām dabas aizsardzības tēmām, īpaši izceļot komunikācijas nozīmi dabas un vides aizsardzības problēmu risināšanā. Seminārā uzstājas tādi lektori kā Lolita Stašāne, Elīna Ezeriņa, Madara Merle un Lauris Zalāns. Tāpat semināra dalībniekiem dabas ekspertu Jēkaba Dzeņa un Jāņa Saulīša vadībā bija iespēja tuvāk izzināt Gaujas Nacionālā parka dabas vērtības – mežus, purvus, atsegumus un aizsargājamās sugas.

Gan Latvijas Jauno reindžeru nometnē organizētās nodarbības, gan ziemeļvalstu seminārs cēla mērķauditorijas zināšanas un prasmes par dažādiem dabas aizsardzībā aktuāliem jautājumiem, gan pilnveidoja komunikācijas prasmes, gan palīdzēja rosināt papildus interesi un iesaisti dabas aizsardzības problēmu risināšanā. Šāds mērķtiecīgs darbs ar jauniešiem, kas jau izrādījuši interesi un iesaistījušies dabas aizsardzības aktivitātēs ir būtisks ieguldījums, lai veicinātu jauno dabas aizsardzības speciālistu un viedokļu līderu izaugsmi. Lai Latvijas vecākā un lielākā nacionālā parka 50 gadu jubilejai par godu arī plašāku auditoriju iepazīstinātu ar nacionālā parka unikālajām dabas vērtībām tika organizēti arī 5 publiski pasākumi. Aprīlī Siguldā interesentiem ģeologa Ģirta Stinkuļa vadībā bija iespēja izzināt Gaujas krastiem raksturīgos smilšakmens atsegumus un to veidošanos. Maijā dabas ekspertes Ilzes Kukāres vadībā jebkuram interesentam bija iespēja doties izzinošā pārgājienā pa Siguldas gravu un nogāžu mežiem. Jūlijā Lielstraupes pilī noritēja sikspārņu nakts pasākums, kurā sikspārņu daudzveidība, bioloģija un aizsardzība tika šķetināta gan radošās un izzinošās nodarbībās, gan eksperta Gunāra Pētersona pasniegtā lekcijā un vadītā ekskursijā. Savukārt oktobrī interesentiem bija iespēja uzzināt vairāk par Gaujā un tās pietekās nārstojošajām zivīm izzinošā pārgājienā gar Strīķupi zivju pētnieka Matīsa Žagara vadībā. Pasākumus kopumā apmeklēja 112 personas, taču sikspārņu un zivju tēmai veltītie pasākumi tika atspoguļoti arī LTV un LR1, tādējādi sasniedzot ievērojami lielāku auditoriju.

Projekta noslēdzošais pasākums bija erudīcijas spēle Gaujas Nacionālajam parkam 50, kas ļāva netipiskā veidā izstāstīt stāstu par Gaujas Nacionālā parka veidošanu, vēsturi un nozīmi gan dabas aizsardzībā, gan kultūrā, gan vietējo iedzīvotāju ikdienā, tādējādi ļaujot labāk izprast dabas kapitāla daudzšķautnību.

Projekts “Jaunie reindžeri - Gaujas Nacionālā parka nākotnes garants ” tika īstenots ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu (projekta reģ.Nr. 1-08/94/2022).

Mēs izmantojam sīkdatnes. Lietojot mūsu mājas lapu, jūs piekrītat izmatot mūsu sīkdatnes.