Jaunie reindžeri – Gaujas nacionālā parka nākotnes garants

03.11.2023

Oktobra pēdējās dienās ar lašveidīgo zivju izzināšanas pārgājienu un erudīcijas spēli par un ap Gaujas Nacionālā parka 50 gadu jubileju noslēdzies nodibinājum Gaujas nacionālā parka fonds projekts “Jaunie reindžeri – Gaujas nacionālā parka nākotnes garants”.

29. oktobrī norisinājās pasākums “Zivju ekspedīcija Strīķupē”. Pasākuma laikā vairāk kā 20 interesenti devās pārgājienā kopā ar biologu uz zivju ekologu Matīsu Žagaru, lai izzinātu lašveidīgo zivju nārstošanu, dzīves ciklu un Gaujas nacionālā parka nozīmi to aizsardzībai. Dodoties gar upi tika novērotas vairākas berzes vietas, kur potenciāli ir notikusi strauta foreles nārstošana. Pašas zivis gan šajā reizē ieraudzīt neizdevās. Izzinošajās sarunās ar ekspertu tika pārrunātas arī mākslīgo un dabisko šķēršļu ietekme uz lašveidīgo zivju nārstu, kā arī ūdens piesārņojuma problēmas un maluzvejniecības ietekme uz zivju nārstošanu.

Savukārt 31. oktobrī Kultūras centrā “Siguldas Devons” tika aizvadīta erudīcijas spēle jeb viktorīna “Gaujas Nacionālajam parkam 50”. Sešas komandas pozitīvā gaisotnē aizvadīja vakaru, lai nostiprinātu jau esošās zināšanas un noskaidrotu daudz ko jaunu par Gaujas Nacionālo parku, tā vēsturi, šodienu un nākotni.

Kā atzina pasākuma apmeklētāji viktorīna bija vairāk kā stāsts par Gaujas Nacionālo parku, kas piepildīts ar āķīgiem, izzinošiem un brīžiem uzjautrinošiem jautājumiem. Īpaša loma erudīcijas spēlē tika veltīta, lai stāstītu par Gaujas Nacionālā parka dabas kapitālu un daudzveidību, kas izsenis gan iedvesmojis mūsu tautas kultūras dižgarus, gan sniedzis nenovērtējamus ekosistēmu pakalpojumus kā vietējiem iedzīvotājiem, tā viesiem. Viktorīna noritēja 7 kārtās, minot gan dziesmu komponistus, kurās pieminēta Gauja, gan bilžu rēbusos, atšķetinot Gaujas Nacionālā parka vērtības.

Projekta “Jaunie reindžeri – Gaujas nacionālā parka nākotnes garants” (Nr. 1-08/94/2022) aktivitātes īstenotas ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu.

Mēs izmantojam sīkdatnes. Lietojot mūsu mājas lapu, jūs piekrītat izmatot mūsu sīkdatnes.