Ekoskolu apbalvošanas ceremonijas diena sāksies ar svētku gājienu

12.09.2023

Ekoskolu apbalvošanas ceremonijas diena sāksies ar svētku gājienu, vēršot uzmanību uz efektīvu resursu izmantošanu un atkritumu samazināšanu.

Trešdien, 13. septembrī, pulksten 9.00 Ekoskolu audzēkņi un pedagogi pulcēsies Strēlnieku laukumā, lai dotos “Pozitīvā gājienā” uz Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM), lai kopā ar ministru Māri Sprindžuku dotos tālāk līdz Latvijas Nacionālajai bibliotēkai, kur plkst. 11.00 Ziedoņa zālē sāksies ikgadējā Ekoskolu apbalvojumu pasniegšana. Gājiena mērķis ir aicināt VARAM aktīvāk iesaistīties aprites ekonomikas iedzīvināšanā, lai ikvienam būtu vieglāk samazināt atkritumus ikdienā un dzīvot dabai draudzīgāk. Aicinām sabiedrību pievienoties gājienam, lai spertu soli tuvāk pārmaiņām!

Šogad Ekoskolu apbalvošanas ceremonijas fokusā būs tēma - aprites ekonomikas pieeja, kas var palīdzēt veicināt atbildīgu resursu patēriņu un novērst atkritumu rašanās cēloņus, samazināt atkritumu daudzumu un veicināt lietu atkārtotu izmantošanu, remontēšanu, atjaunošanu, pārveidošanu, atkritumu pārstrādi un citas svarīgas rīcības. Pasākumā Ekoskolas sveiks Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas ministrs Māris Sprindžuks, Izglītības un zinātnes ministrijas pārstāvis, kā arī Ekoskolu programmas vadītājs Latvijā Daniels Trukšāns.

Apbalvošanas ceremonijā tiks atklāta starptautiskā Rīcības dienu kampaņa, kas ik gadu liek aizdomāties par vides aizsardzības un ilgtspējīgas attīstības nozīmi mūsu ikdienā, savukārt sadarbībā ar UNESCO Latvijas Nacionālo komisiju un Izglītības un zinātnes ministrijas atbalstu, apbalvošanas pasākumā tiks atklāta arī starptautiskā izglītības akcija ‘’Pasaules lielākā mācību stunda’’, ar mērķi aicināt izglītības iestādes iesaistīties un rīkot stundas, kas veltītas ilgtspējīgas attīstības tēmu iepazīšanai. Pasaules lielākajā mācību stundā ik gadu tiek padziļināti aplūkota kāda no ANO Ilgtspējīgas attīstības mērķos izceltajām pasaules problēmām, kurām kopīgi tiek meklēti risinājumi.

Apbalvošanas ceremonijas noslēgumā Ekoskolas saņems aktuālo informāciju par gaidāmajiem notikumiem šajā mācību gadā, iespējām piedalīties dažādās apmācībās un aktivitātēs, kā arī par Rīcības dienu kampaņu, kas šogad jau notiks vienpadsmito gadu, LIFE projektā ‘’No atkritumiem uz resursiem’’ izstrādātiem izglītojošiem rīkiem un aktivitātēm, Eiropas amatierzinātnes kampaņu ‘’Plastmasas pirāti – uz priekšu, Eiropa!’’, kur jaunieši ir aicināti uzzināt vairāk par plastmasas piesārņojumu un sniegt atbalstu pētniecībā, Jauno vides reportieru programmas iespējām, kā arī par Vides izglītības fonda (FEE) aktualitātēm sadarbībā ar Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) un Norvēģijas grantu programmu Aktīvo iedzīvotāju fonds.

Šogad Ekoskolu veikumu vērtēja Ekoskolu programmas nacionālā žūrija 13 dalībnieku sastāvā, kurā darbojas jomas eksperti no 11 dažādām valsts institūcijām un sabiedriskajām vides aizsardzības un izglītības organizācijām.

Ar Ekoskolu apbalvošanas pasākumu programmu var iepazīties šeit:

https://ej.uz/Ekoskoluceremonija2023

Ekoskolu programma ir viena no visaptverošākajām un populārākajām vides izglītības pieejām pasaulē. Ekoskolu programmā Latvijā šobrīd darbojas 185 izglītības iestādes (no pirmsskolām līdz pat augstskolām), bet visā pasaulē programmā ir iesaistītas 48 700 izglītības iestādes 73 valstīs. Programmā tiek aicināta piedalīties ikviena izglītības iestāde, kas gatava savā darbā ilgtermiņā pievērsties vides aizsardzības un ilgtspējīgas attīstības jautājumiem. Dalība Ekoskolu programmā ir vērtīgs ieguvums ne tikai izglītības iestādes kolektīvam, bet arī pašvaldībām, jo līdztekus citiem mērķiem programmā aktīvi tiek veicināta arī sabiedrības līdzdalība apkārtējās vides pārvaldībā.

Ekoskolu programmu Latvijā īsteno nodibinājums "Vides izglītības fonds". Programmu finansiāli atbalsta Latvijas vides aizsardzības fonds projekta “FEE International programmu īstenošana Latvijā 2023.gadā” (Nr. 1-08/54/2023) ietvaros.

Mēs izmantojam sīkdatnes. Lietojot mūsu mājas lapu, jūs piekrītat izmatot mūsu sīkdatnes.