Nacionālajā botāniskajā dārzā 1. jūlijā tiek organizēta Zirņu diena

27.06.2023

Jau 2023.gada pavasarī tika uzsākts darbs pasākuma “Mantoto kultūraugu kolekcijas izveidošanas Nacionālajā Botāniskajā dārzā pirmais posms” realizācijas, kā ietvaros trijās NBD ekspozīcijas veikta zirņu un starpkultūru sēšana, zirņu atbalsta konstrukciju veidošana, kā arī izvietotas zirņu etiķetes un informatīvs stends par mantotajiem kultūraugiem.

17.jūnijā, Zāļu dienas stādu gadatirgus laikā, NBD apmeklētajiem lektoru – mantoto zirņu kolekcijas kuratores Sandras Stabinges un Agroresursu un ekonomikas institūta pētnieces Ainas Kokares vadībā bija iespēja noklausīties izzinošu stāstījumu “Salds kā zirnis.” Stāstījuma laikā bija iespēja uzzināt, kā radās Latvijas mantoto saldo zirņu kolekcija, zirņu audzēšanas, novākšanas un uzglabāšanas knifiņus, noskaidrot, kā cukurs uzkrājas un pārvēršas cukurzirņos un saldajos zirņos. Stāstījuma noslēgumā apmeklētājiem bija iespēja doties ekskursijā uz zirņu sējumiem.

Zirņu ziedēšanas laikā, 1.jūlijā, interesenti tiks aicināti uz izglītojošu ekskursiju NBD “Zirņu diena”, kuras laikā godā tiks celti mantotie kultūraugi, stāstot un tiekoties ar mantoto kultūraugu lolotājiem, kas pastāstīs par zirņiem, kuri audzēti dzimtā ilgāk par 30 gadiem, uzzināt par saldo dārza zirņu veidiem, audzēšanas un novākšanas īpatnībām. Tāpat pasākuma apmeklētājiem būs iespēja doties ekskursijā pa NBD, kuras ietvaros plānota zirņu stādījumu apskate Lauku sētā un Pārtikas, aromātisko un ārstniecības augu ekspozīcijā.

Pasākuma noslēgumā plānota zirņu sēklu ieguve, apstrāde, sagatavošana drošības kolekcijas ievietošanai Gēnu bankā, publiskās ekspozīcijas NBD izveidošanai nākošajos gados, kā arī ekspozīcijas skaidrojošā materiāla publicēšana.

Pasākuma programma:

11:00 – 12:15

  • Kas ir mantotie kultūraugi?
  • Kā mantotie zirņi nokļuva NBD?
  • Saldo dārza zirņu veidi, audzēšanas un novākšanas īpatnības
  • Tikšanās ar mantoto kultūraugu lolotājiem – stāsti par zirņiem, kuri audzēti dzimtā ilgāk par 30 gadiem
  • Ekskursija pa NBD – zirņu stādījumu apskate Lauku sētā un Pārtikas, aromātisko un ārstniecības augu ekspozīcijā

14.00 – 15:00

  • Kas ir mantotie kultūraugi?
  • Kā mantotie zirņi nokļuva NBD?
  • Saldo dārza zirņu veidi, audzēšanas un novākšanas īpatnības
  • Ekskursija pa NBD – zirņu stādījumu apskate Lauku sētā un Pārtikas, aromātisko un ārstniecības augu ekspozīcijā

Lekcijas un ekskursija notiek Nacionālajā botāniskajā dārzā, Lauku sētā, zaļajā klasē.

Zirņu diena tiek īstenota Latvijas vides aizsardzības fonda administrācijas projekta Nr. 1-08/26/2023 “Mantoto kultūraugu kolekcijas izveidošanas Nacionālajā botāniskajā dārzā pirmais posms” ietvaros.

Mēs izmantojam sīkdatnes. Lietojot mūsu mājas lapu, jūs piekrītat izmatot mūsu sīkdatnes.