2023. gada 3. maijā notika pirmais izglītojoši interaktīvais pasākums skolēniem Gulbenes Valdorfa pamatskolā

15.05.2023

Turpinot īstenot projektu „Ceļā uz atbildīgu vides rīcību, padziļinot izpratni par mūsu ezeriem”, 2023. gada 3. maijā notika pirmais izglītojoši interaktīvais pasākums skolēniem Gulbenes Valdorfa pamatskolā.

Pasākuma ievadā projekta koordinatore Dace Strigune no “Baltijas Vides Foruma” iepazīstināja skolēnus ar projektu un topošo pētījumu par ezeriem. Pēc tam rakstniece Agnese Vanaga pastāstīja par savu jaunāko grāmatu "Plastmasas huligāni. Tas ir murgs!", kas vēsta par ūdens piesārņojuma problēmām – grāmatas varoņi atklāj, ka ūdens piesārņojums ir sasniedzis tādu līmeni, ka par peldēšanos ir jāaizmirst! Kāpēc tā ir noticis? Kas pie tā vainīgs? Un vai tā ir īstenība?

Savukārt projekta partnera Latvijas Hidroekoloģijas institūta zinātnieces Astra Labuce u un Inta Dimante-Deimantoviča ne tikai pastāstīja par sīkākajiem ezera iemītniekiem – virpotājiem, airkājvēžiem un ūdensblusām, bet arī deva iespēju skolēniem pašiem ieraudzīt, kā mikroskopā izskatās īsts ūdens paraugs no ezera, kā arī kopā padiskutējām, kāpēc ir svarīgi, ka ezers ir vesels, nepiesārņots un tajā var droši peldēties.

Pēcāk nodarbības visi kopā devāmies uz Emzes dīķi, kur projektā topošā pētījuma vajadzībām tika ņemti ūdens paraugi, tie pētīti, mērīti, rezultāti piefiksēti protokolos.

Līdzīgi pasākumi projekta ir plānoti vēl piecās skolās – 17. maijā dosimies uz Drabešu jauno pamatskolu, 22. maijā uz Krimuldas vidusskolu un Carnikavas pamatskolu, 24. maijā uz Talsu 2. vidusskolu, bet 29. maijā – uz Valmieras Zaļo skolu. Tādējādi, īstenojot projektu, būs veicināta skolēnu izpratne par saldūdeni kā vērtīgu un saudzējamu resursu, kā arī veidota viņu līdzatbildības sajūta un paaugstināta vides apziņa.


 

Šie pasākumi ir viena no Latvijas vides aizsardzības fonds finansētā projekta „Ceļā uz atbildīgu vides rīcību, padziļinot izpratni par mūsu ezeriem” (NR 1-08/85/2022) aktivitātēm. Projekta galvenais uzdevums ir ar sabiedriskās zinātnes palīdzību, iesaistot Latvijas skolēnus, veikt Latvijas ezeru un citu stāvošu ūdenstilpju izpēti, lai izvērtētu to aizaugšanu un ekoloģisko stāvokli. Projektu īsteno biedrība “Baltijas Vides Forums” sadarbībā ar Latvijas Hidroekoloģijas institūtu un rakstnieci Agnesi Vanagu.

Mēs izmantojam sīkdatnes. Lietojot mūsu mājas lapu, jūs piekrītat izmatot mūsu sīkdatnes.