Piekrastes skolu jaunieši atjaunos Pelēko kāpu

13.04.2023

Ar Latvijas Vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu, Latvijas Zaļās kustības īstenotā projekta „Kampaņa „Zaļā jūra 2022-2023”” ietvaros, 14. un 21. aprīlī notiks vides izzinoša talka Bērzciema un Mērsraga pelēkajā kāpā. 

LZK programmas “Saglabāsim Latvijas kāpas” ietvaros, jau vairākus gadus ārvalstu finansētu projektu ietvaros, veicam konkrētus pasākumus, lai atjaunotu Pelēkās kāpas biotopu Latvijas piekrastē. Kopš 2021.gada, LZK projektu ietvaros, ir organizētas 12 talkas, lai attīrītu unikālo Pelēko kāpu no priežu jaunaudzēm un krūmiem, kas apdraud Pelēkās kāpas nākotni un daudzviet pārvērš to par mežaino kāpu. 

Jāuzsver, ka Pelēkā kāpa ir Eiropas nozīmes aizsargājams biotops, kas Latvijas piekrastē ir apdraudēts, jo netiek regulāri kopts un atjaunots. Mūsu monitoringa vizītēs piekrastes kāpās ir fiksēti daudzi gadījumi, kad piekrastes dabas aizsardzības teritoriju plānos iezīmēta Pelēkā kāpa ir aizaugusi ar priežu mežu un faktiski ir jau zudusi. Ir fiksēti gadījumi, kad nelielas priežu audzes pārņem pat priekškāpas teritorijas, kas līdz šim nebija konstatēts. 

Lai izglītotu skolu jauniešus par kāpu daudzveidību un pelēkās kāpas nozīmi, LZK projekta ietvaros paredzēta ne tikai talka, bet arī biotopu eksperta stāstījums par Pelēko kāpu un tās unikālajiem Eiropas nozīmes biotopiem. Rīt, talkā dosies Engures vidusskolas jauniešu grupa, kas iepazīs Bērzciema Pelēkās kāpas teritoriju, savukārt 21. aprīlī uz Mērsraga Pelēko kāpu dosies vairāku Talsu novada skolu pārstāvji.

Projekts tiek īstenots ar Latvijas Vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu.
 

Mēs izmantojam sīkdatnes. Lietojot mūsu mājas lapu, jūs piekrītat izmatot mūsu sīkdatnes.