Teju 85,3% Latvijas iedzīvotāju apgalvo, ka gribētu dzīvot dabai draudzīgāk

27.05.2021

Kopš šī gada sākumā Latvijā norisinās dzīvesstila pieredzes apmaiņas projekts “Es daru tā!”, kurā smelties idejas, kā bez liekas piepūles dzīvot videi draudzīgāk. Projekta ietvaros īstenotajā iedzīvotāju aptaujā šī gada maijā, 85,3% respondentu norādīja, ka nākotnē apņēmušies savā ikdienā ieviest videi draudzīgus paradumus, bet lielākā daļa jeb 61,6% apgalvo, ka jau līdz šim ir mēģinājuši ievērot videi draudzīgu dzīvesveidu.

Dzīvesstila pieredzes apmaiņas kampaņas “Es daru tā!” ietvaros dažādi cilvēki, tai skaitā sabiedrībā pazīstamas personības, publiski dalās ar savu pieredzi un ieradumiem, kas ļauj dzīvot dabai un planētai draudzīgāk. Viņu vidū mūziķis Kaspars Zemītis, ceļotāja Zane Eniņa, kapsulas garderobes popularizētāja Laura Arnicāne, dziedātāja Katrīna Gupalo, autosportists Andris Dambis, žurnālists Uģis Joksts, modele Māra Sleja un citi.

Vērtējot līdzcilvēku sniegtās idejas dabai draudzīgam dzīvesveidam, katrs trešais jeb 33,9% aptaujas dalībnieku norādīja, ka no šiem stāstiem aizguvuši kādu arī savai ikdienai noderīgu ierosmi. Bet 68% respondentu norāda, ka, viņu pašu prāt, pēdējā laikā viņu izpratne par dabai draudzīgu dzīvesveidu kopumā ir palielinājusies.

Starp projekta ietvaros izskanējušajām un populārākajām ierosmēm dabai draudzīgākam dzīvesveidam ir gan atkritumu šķiršana un izvairīšanās no produktiem plastmasas iepakojumos, gan apkārtējās vides uzkopšana un nepiesārņošana. Daudzi respondenti atzinīgi vērtē ideju no lieka iepakojuma izvairīties, uz veikalu dodoties ar saviem atkārtoti lietojamiem iepakojumiem, maisiņiem un kārbiņām. Tāpat cilvēkiem iepatikušās idejas par “otras elpas” došanu savu laiku nokalpojušām lietām, mēbelēm un materiāliem.

Aktuāls Latvijas iedzīvotājiem šķitis arī jautājums par nepārdomātiem pirkumiem - daudzi respondenti norāda, ka pēdējā laikā aizdomājušies par pārdomātākas personīgās garderobes nepieciešamībai, lai tādējādi izvairītos no lieka un ātri no modes izejoša apģērba iegādes. Citiem iepatikusies minimālisma ideja ikdienas pirkumos un sava kopējā patēriņa samazināšana, pirms katra pirkuma uzdodot sev godīgu jautājumu: “Vai man šī lieta tiešām ir vajadzīga?”

Starp neparastākajām idejām, kas guvušas projekta interesentu atsaucību, ir gan ēdamu trauku radīšana, gan idejas par to, ka par videi draudzīgu rīcību var rūpēties arī ceļojot. Tāpat populārāko vidū ir praktiskas dabas ieteikumi, piemēram, kā samazināt savu ūdens patēriņu un tādējādi ietekmi uz vidi, kā arī normēt savu datora, telefona un citu iekārtu lietošanas laiku, tādējādi taupot elektroenerģiju un atbrīvojot laiku citām, tostarp, veselīgākām izklaidēm brīvā dabā.

Iedzīvotāju aptauja tika īstenota interneta vidē šī gada maijā un tajā piedalījās 420 Latvijas iedzīvotāji visās vecuma grupās. Dzīvesstila pieredzes apmaiņas kampaņa “Es daru tā!” tiek īstenota ar Latvijas Vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu. Dabai draudzīga dzīvessveida idejas video stāstu veidā apkopotas kampaņas vietnē sociālajos tīklos: https://www.facebook.com/esdaruta

Mēs izmantojam sīkdatnes. Lietojot mūsu mājas lapu, jūs piekrītat izmatot mūsu sīkdatnes.