"Gada putna" akcijas ietvaros Latvijas Ornitoloģijas biedrība aicina iesaistīties mežirbju uzskaitē

20.03.2019

Šīs uzskaites mums palīdzēs iegūt precīzāku priekšstatu par mežirbes dzīvotni un mežsaimnieciskās darbības ietekmi uz to. Šogad veiktās uzskaites arī kalpos par pamatu metodikas precizēšanai, ja būtu nepieciešams veikt plašāku pētījumu.

Piedalīties ir vienkārši - laika posmā no 20. marta līdz 30. aprīlim jums vismaz trīs rītus piecu stundu laikā pēc saullēkta jānoiet taisns 1 km garš maršruts pa jebkuru mežu, atzīmējot redzētās un dzirdētās mežirbes un, ja to atļauj zināšanas, arī citus putnus. Vietu (vai ja laiks atļauj - vairākas vietas), kur veikt uzskaites, varat brīvi izvēlēties pats, taču svarīgi, lai tiktu ievērots princips, kā tiek noteikta precīza maršruta atrašanās vieta, un lai šis maršruts vismaz 750 m garumā ietu pa meža zemēm. Vietā, kur veiksiet uzskaiti, būs jāveic arī vienkārša mežirbes dzīvotnes raksturošana. Uzskaites mērķis ir noskaidrot, kāds mežs mežirbei ir piemērots, tāpēc svarīgi uzskaites veikt arī mežā, kur mežirbju nav. Detalizētākus paskaidrojumus, kā veikt uzskaites un raksturot mežirbes dzīvotni, varat atrast šajā dokumentā (.pdf) vai jautājot "Gada putna" akcijas koordinatoram Andrim Dekantam.

SVARĪGI:

  • Jāreģistrē arī tās uzskaites, kad mežirbes nav konstatētas, un arī šajos maršrutos uzskaiti vēlams veikt vismaz trīs reizes un jāraksturo dzīvotne.
  • Vislabāk novērojumus reģistrēt portālā Dabasdati.lv (http://dabasdati.lv/lv/putnuatlants/uzskaites), taču šādā gadījumā svarīgi reģistrēt vai nu tikai mežirbes, vai pilnīgi visus maršrutā konstatētos putnus (arī ārpus meža).
  • Lai gan vēlamais uzskaišu skaits ir vismaz trīs, ir labi, ja uzskaites iespējams veikt biežāk, tomēr pieņemsim un izmantosim arī datus par maršrutiem, kuros uzskaite veikta tikai vienu vai divas reizes.
  • Ja dzīvotnes raksturošanu nevēlaties veikt, to izdarīsim pašu spēkiem, bet putnu uzskaites gan vienā maršrutā visas reizes jāveic vienam un tam pašam cilvēkam.
  • Uzskaišu veicējiem piedāvājam segt izdevumus par degvielu (arī tajos gadījumos, kad mežirbe nav konstatēta). Par nepieciešamajiem dokumentiem degvielas izdevumu kompensācijas saņemšanai, lūdzu, sazinieties ar A. Dekantu.

 

Dokumenti:

Mežirbju uzskaišu un dzīvotnes raksturošanas METODIKA (.pdf)

Mežirbju uzskaišu anketa (.docx)

Mežirbju dzīvotnes raksturošanas anketa (.docx)

Aktivitātes notiek projekta "Mežirbes sugas aizsardzības plāna ieviešanas I kārta" ietvaros un tiek finansētas no Latvijas vides aizsardzības fonda līdzekļiem.

Papildu informācija: Andris Dekants, 2019. gada putna akcijas koordinators, andris.dekants@lob.lv

Mēs izmantojam sīkdatnes. Lietojot mūsu mājas lapu, jūs piekrītat izmatot mūsu sīkdatnes.