Vidusskolēnus aicina pieteikties TV spēlei

18.01.2019

Lai veicinātu sabiedrības, īpaši jauniešu informēšanu un izglītošanu par videi draudzīgu dzīvesveidu, kanāls “Re:TV” aicina vidusskolēnus no visas Latvijas piedalīties erudīcijas spēlē “Vides erudīts”.

Spēles apraksts:

Kopā erudīcijas spēlē varēs piedalīties 27 komandas - katrā komandā divi dalībnieki. Spēle norisināsies vairākos posmos - 9 ceturtdaļfināli, 3 pusfināli un 1 fināls (kopā 13 spēles). Katrā spēlē skolēniem būs jāatbild uz 16 jautājumiem, kurus uzdos raidījumu vadītājs Māris Olte - par dabas un bioloģisko daudzveidību, klimata pārmaiņām un iespējām tās ierobežot, atbildīgu vides un dabas resursu izmantošanu. Tāpat skolēniem spēles laikā būs arī praktiskie uzdevumi. Spēles sauklis ir “Domā līdzi!”.

Spēles noteikumi:

Katru spēli veido divas daļas: jautājumi un praktiskais uzdevums par augstāk minētajām tēmām.

Jautājumu sadaļā kopā ir 16 jautājumi. Pirmajiem 15 jautājumiem ir atbilžu varianti (a,b,c,d) - 9 jautājumi (tikai teksts), 3 attēlu jautājumi (attēls + jautājums par to), 2 video jautājumi (izglītojošs video sižets + jautājums par to), 1 matemātikas jautājums (matemātikas uzdevums ar atbilžu variantiem). Par katru pareizu atbildi spēles dalībnieki (komanda) saņem 1 punktu. Spēles pirmās daļas noslēdzošo jautājumu (16. jautājums) bez atbilžu variantiem uzdod studijas viesis (vides jomas eksperts) - tā komanda, kuras pārstāvis pirmais atbild pareizi uz uzdoto jautājumu, saņem 2 punktus. To, vai atbilde ir pareiza, izvērtē studijas viesis. Ja atbilde ir nepareiza, tiek dota iespēja uz jautājumu atbildēt citām komandām.

Otrajā spēles sadaļā ir viens praktisks uzdevums. Šajā sadaļā var tikt iekļauts arī

paraugdemonstrējums, ko pirms vai pēc praktiskā uzdevuma izpildes rāda attiecīgās jomas eksperts. Otrajā sadaļā uzdevuma izpildei dots iepriekš noteikts laiks. Par pareizi izpildītu uzdevumu komanda saņem 3 punktus. Piemērs: Ja visas trīs komandas uzdevumu izpilda pareizi, tad katra komanda saņem 3 punktus.

Katras spēles noslēgumā tiek saskaitīti iegūtie punkti (katrai komandai atsevišķi). Attiecīgajā spēles posmā uzvar tā komanda, kura ieguvusi visvairāk punktu. Vienādu punktu skaita gadījumā spēles vadītājs uzdod papildu jautājumu/-us.

Filmēšanas laiks un vieta:

Spēles “Vides erudīts” filmēšanas process notiks jau februāra beigās Dabas un tehnoloģiju parkā “URDA” ("Stūri", Daibe, Stalbes pagasts, Pārgaujas novads). Precizēti datumi tiks paziņoti pēc komandu pieteikšanās termiņa beigām.

Pieteikšanās un dalībnieku atlase:

1) Konkursa dalībniekiem jābūt vidējo izglītības iestāžu skolēniem - vispārizglītojošo vai profesionālo vidusskolu audzēkņiem, t.i., 10. - 12. klašu skolēni vai attiecīgi 1. - 4. kursa audzēkņi (2018./2019. m.g.).

2) No vienas skolas var pieteikties ne vairāk kā 5 komandas - katrā komandā ir divi cilvēki.

3) Katrai komandai pašiem jāizveido video (60 līdz 90 sekundes), kurā abi dalībnieki

iepazīstina ar sevi un savu pārstāvēto skolu un demonstrē, kā viņi praktizē videi draudzīgu dzīvesveidu.

Iesniedzamie video formāti - MOV vai MP4. Mūzikas izmantošana: video drīkst izmantot tikai bezmaksas mūziku vai oriģinālskaņdarbus, ja ir rakstiska atļauja no autora.

Dalībai erudīcijas spēlē tiks atlasītas 27 komandas. Iesniegtie video tiks demonstrēti arī Re:TV ēterā. Video pieteikuma vērtēšanas kritēriji: saturiskā kvalitāte – idejas oriģinalitāte, uztveramība, dalībnieki, izpildījums.

Video, tālruņa numuru, komandas dalībnieku un atbildīgā pedagoga vārdus,

pārstāvētās skolas nosaukumu un adresi sūtiet uz e-pastu videserudits@retv.lv līdz 27. janvārim! Konkursa rezultāti tiks paziņoti līdz 3. februārim “Re:TV mājas lapā ( www.retv.lv ), sociālajos medijos un arī personīgi.

Balvas:

Visas 27 komandas saņems veicināšanas balvas, savukārt finālisti saņems arī kādu no trim galvenajām balvām: 1. vieta – izglītojošs brauciens uz Somiju 4 personām (autotransports, prāmis, nakšņošana un vides izglītības ekskursijas); 2. vieta – vides izglītības ekskursija pa Latvijas dabas takām (autotransporta izmaksas, ieejas biļetes - 200 EUR vērtībā); 3. vieta – vides izglītības ekskursija pa Latvijas dabas takām (autotransporta izmaksas, ieejas biļetes - 100 EUR vērtībā).

Spēle "Vides erudīts" tiks pārraidīta televīzijas ekrānos - no 24. marta līdz 16. jūnijam

svētdienās plkst. 16:00 kanālā Re:TV.

Mēs izmantojam sīkdatnes. Lietojot mūsu mājas lapu, jūs piekrītat izmatot mūsu sīkdatnes.