Noslēdzies projekts “Izglītojošas un atraktīvas jauniešu iesaistes un vides apziņas veicināšanas aktivitātes”

20.12.2018

Noslēdzies Latvijas Ornitoloģijas biedrības īstenotais projekts “Izglītojošas un atraktīvas jauniešu iesaistes un vides apziņas veicināšanas aktivitātes”.

Projekta īstermiņa mērķis: informēt un izglītot 180 jauniešus (13-25 gadu vecumā) putnu izpētes, vides aizsardzības un sabiedrības izglītošanas jomā, izmantojot dažādu līmeņa pasākumus: praktiskas darbības (praksi), izveidojot mācību filmu “Latvijas mežu daudzveidība”, kas paredzēta primārajai mērķauditorijai – skolām un skolu audzēkņiem, kā arī izglītojošas lekcijas Latvijas skolās – vēstot par  projekta misiju un prezentējot projekta rezultātus.   
Ilgtermiņa mērķi: veicināt jauniešu interesi par Latvijas putniem un dabu vispār, pilnveidojot viņu zināšanas par putnu pētniecības metodēm un vides aizsardzību, veidojot izpratni par videi draudzīgu rīcību, paplašinot pasaules redzējumu, rosinot kritisko domāšanu un attīstot jauniešu sadarbības prasmes komandā. 

Projekta ietvaros realizētās aktivitātes:

Prakses pētniecības metožu apgūšanai

Latvijas ornitoloģijas biedrības rīkotās putnu iepazīšanas prakses daudzu jauniešu vidū ir zināma tradīcija, kas gadu laikā ir kļuvusi par uzticamu zināšanu un pieredzes apmaiņas formātu.
Putnu iepazīšanas prakšu laikā iespējams doties dabā, vērot un fiksēt putnu dzīves nianses, atpazīt putnu balsis, tāpat arī veidot slēpņus, lai uzņemtu fotomateriālu ar retajiem putniem u.tml.
2018.gada putnu pētniecības prakšu sezonas laikā jaunieši devās uz dažādām Latvijas vietām – Papi, Ropažu apkārtni, Jūrmalciemu, Babītes ezera apvidu u.c.

Izglītojošas filmas izveide “Latvijas mežu daudzveidība?”

Projekta ietvaros tapusi arī vidēji pusstundu gara filma “Latvijas mežu daudzveidība?”
Filmā vizuāli uzrunājošā veidā risina Latvijas dabisko mežu stāvokli un to saglabāšanas nepieciešamību. Par dabisku mežu nozīmi mūsu ekosistēmā, to saglabāšanu un aizsargāšanu stāsta un pamato dažādi Latvijas dabas eksperti – Sandra Ikauniece, Vilnis Skuja, Uģis Piterāns, Jānis Ozoliņš, Viesturs Vintulis, Viesturs Ķerus un Viesturs Lārmanis.
Filma paredzēta Latvijas skolām, kā papildu materiālu dabaszinību stundās.
Video materiāls būs ne tikai kā papildu mācību līdzeklis skolām, bet noderēs dažādos citos dabas izglītības pasākumos.
Video iespējams apskatīt interneta vietnes Youtube.com kanālā “Putniem Dabā”: “Latvijas mežu daudzveidība

Filmas “Latvijas mežu daudzveidība?” izglītojoša prezentācija skolu auditorijām ar jomas profesionāļa lekciju

Interesi par filmas prezentāciju klātienē izrādīja vairāk nekā 30 skolas visā Latvijā. Filmas prezentācija kopā ar eksperta lekciju notika trīs Latvijas pašvaldību skolās, kopumā 180 skolēnu lielai auditorijai:

  • Rīgas 41. vidusskolā
  • Dzimtmisas pamatskolā (eko skolas statuss)
  • Staiceles vidusskolā

 

Mēs izmantojam sīkdatnes. Lietojot mūsu mājas lapu, jūs piekrītat izmatot mūsu sīkdatnes.