PDF un DAP aicina iedzīvotājus pašiem parūpēties par dabā radītajiem atkritumiem

26.09.2018

Ar ambiciozu mērķi – mainīt iedzīvotāju uzvedību, Pasaules Dabas Fonds (PDF) sadarbībā ar Dabas aizsardzības pārvaldi (turpmāk - Pārvalde) uzsāk kampaņu “Dabā ejot, ko atnesi, to aiznes!”, kuras ietvaros aicinās cilvēkus līdzi paņemto iepakojumu un citus atkritumus arī pašiem iznest ārā no dabas teritorijām.

Kampaņas ietvaros PDF un Pārvalde atsevišķās dabas takās noņems tur uzstādītās atkritumu urnas un uzstādīs informatīvas zīmes. Tāpat arī abas organizācijas skaidros kampaņas būtību dažādos sabiedriskajos pasākumos.

Dabas tūrisma popularitāte Latvijā aizvien pieaug, kas nozīmē, ka pieaug arī cilvēku radītā ietekme dažādos dabas objektos, tostarp aizsargājamajās teritorijās. Atkritumu apsaimniekošana dabas takās prasa lielus naudas un cilvēku resursus zemju īpašniekiem un dabas objektu apsaimniekotājiem. Pārvalde ir aprēķinājusi, ka atkritumu apsaimniekošana šajos objektos gadā izmaksā ap 15 000 eiro. Jāpiebilst, ka bieži dabas takās nevar piebraukt ar transportu. Turklāt atkritumiem dabā tiek klāt dzīvnieki – tie var savainoties un saindēties, un nereti iet bojā.

“Mūsu mērķis ir, lai cilvēki, dodoties dabā, kas ir visnotaļ pozitīvi vērtējama lieta, neko aiz sevis neatstātu. Ietekmi uz dabu rada kā jaunu taku iestaigāšana, tas, cik skaļi esam, telšu celšana un ugunskura kurināšana, kosmētikas un mazgāšanas līdzekļu lietošana un arī cilvēku atkritumi,” atgādina PDF direktors Jānis Rozītis. “Dabas teritoriju apsaimniekotāju patstāvīgs izaicinājums ir – kā sabalansēt dabas resursu aizsardzību un saglabāšanu ar atpūtas iespējām plašākai sabiedrībai. Mēs aicinām dabā gājējus radīt pēc iespējas mazāk pēdu, lai dabas aizsardzības speciālisti savus resursus var pilnībā novirzīt teritorijas apsaimniekošanai,” uzsver Rozītis.

Dabas aizsardzības pārvaldes ģenerāldirektors Juris Jātnieks uzsver, ka ļoti bieži tā vietā, lai veidotu un paplašinātu dabas tūrisma infrastruktūru vai rūpētos par dabas vērtību saglabāšanu, Pārvaldes darbiniekiem nereti nākas takās lasīt atkritumus un pat atjaunot tīši bojātas kāpnes un pat labierīcības. "Lai gan situācija gadu no gada tomēr uzlabojas, vēlamies ikvienu aicināt apzināties savas rīcības sekas un sākt ar šo it kā tik vienkāršo rīcību - ko atnesi, to aiznes," pauž J. Jātnieks.

Šogad projekta aktivitātes tiks realizētas Ķemeru Nacionālajā parkā, Slīteres Nacionālajā parkā un Rāznas Nacionālajā parkā, kā arī dabas takās pie Amatas upes. Izdarot secinājumus par apmeklētāju uzvedību, arī tiks pieņemti lēmumi par idejas attīstīšanu plašāk. Projekts tiek realizēts ar Latvijas vides aizsardzības fonda atbalstu.

Informāciju sagatavoja:
Sarmīte Kolāte
Komunikācijas vadītāja
Tālr.: 26528198, E-pasts: skolate@pdf.lv

Mēs izmantojam sīkdatnes. Lietojot mūsu mājas lapu, jūs piekrītat izmatot mūsu sīkdatnes.