Jaunas zināšanas, apskates objekti, ūdenstūrisma un velotūrisma maršruti

26.07.2018

Jūnija beigās noslēdzās sešu Lejasdaugavas pašvaldību: Lielvārdes, Ķeguma, Ogres, Ikšķiles, Salaspils un Stopiņu kopīgi īstenotais projekts „Lejasdaugavas novadu iedzīvotāju iesaiste velo un ūdenstūrisma maršrutu par godu Latvijas simtgadei izstrādē, kā arī vides izglītošanā”.

Projekta īstenošanas laikā, iesaistot iedzīvotājus, iepazīti jauni dabas un kultūrvēsturiskie objekti, atjaunotas un papildinātas zināšanas par jau apzinātām, bet nedaudz piemirstām kultūrvēsturiskām un dabas vērtībām, veidojot aprakstus un sagatavojot objektu informatīvās plāksnes, kas izvietotas pie šiem objektiem, veiktas dabas objektu sakopšanas talkas projektā iesaistītajos novados. Ķeguma novadā sakopts Senliepu parks Rembates pagastā, Tomes tautas nama parks, Ievu līcis Birzgalē un Baronu Hānu kapi, Ikšķiles novadā - Dubkalnu ūdenskrātuve Zilajos kalnos, Stopiņu novadā - Ulbrokas ezera un Sauriešu karjera apkārtne, Salaspils novadā - Saulesdārza dižpriedes apkārtne, Lielvārdes novadā – Griguļa mežs. Kopā talkās iesaistījās vairāk kā 150 talkotāji.

Stopiņu novadā notika saliedēšanās laivu brauciens pa Mazās Juglas upi. Braucienā piedalījās gan mazi, gan lieli laivotāji, gan no Stopiņu novada, gan draugi no kaimiņu novadiem, kur kopējais braucēju skaits sasniedza 49.

Tapuši vairāki jauni, marķēti velomaršruti: reģionālās nozīmes velomaršruts “Lejasdaugava - Ogres upes ieleja” (Nr. 12), vietējas nozīmes velomaršruti “Ikšķiles pilsēta un novads” (Nr. 145), “Apkārt Ķeguma novadam” (Nr. 146), “Mazais loks caur Rūķiem Birzgales pagastā” (Nr. 147), kas testēti un izmēģināti vairākos velobraucienos. Ķeguma novadā notika divi velobraucieni “Tikšanās pie Ņegas” un “Tikšanās Lindes parkā”, Ogres novadā –„Velomaršruta “Ogres upes ieleja – Daugava” atklāšana”, Salaspils novadā – „Iepazīsti Salaspils novada dižkokus”, Lielvārdes novadā - “Lielvārde-Jumprava”, Ikšķiles novadā – 22. aprīļa un 12. maija velobraucieni, kopā velobraucienos piedalījās vairāk kā 200 riteņotāju.

Notikušas vides gidu apmācības. Ikšķilē vides gidu pasākumā pulcējās 20 interesenti, kas Ogres un Ikšķiles novadu pašvaldību aģentūras “Tūrisma, sporta un atpūtas kompleksa „zilie kalni” attīstības aģentūra” vadītājas Ievas Kraukles vadībā izstaigāja Zilos kalnus un tika iepazīstināti ar dabas daudzveidību un populārākajiem apskates objektiem. Vides gidu kursus Lielvārdē apmeklēja 16 dalībnieki, kas vēlējās iegūt zināšanas vides gida darbā, ir gatavi vadīt ekskursijas tūrisma sezonas laikā un kam ir interese par dabas procesiem. Sešu pilnu apmācības dienu laikā gūtas zināšanas par dažādām saistošām tēmām. Dalība apmācībās devusi spēju vadīt ekskursijas dabā, strādāt ar dažādām auditorijām, veidot atraktīvu stāstījumu un plānot ekskursijas maršrutu.

Ikšķiles novadā tika organizēti vairāki informatīvie semināri: 19. aprīlī norisinājās seminārs par dabu, tūrismu un vides aizsardzību un 26. aprīlī notika izbraukuma seminārs AS Rīgas Meži kokzāģētavā “Norupe”. Abus seminārus varēja apmeklēt ne tikai klātienē, bet arī noskatīties tiešraidē on-line. Kopējais apmeklētāju/skatītāju skaits uz 30. jūniju sasniedz vairāk kā 700. Savukārt Salaspils novadā notikušas nodarbības skolēniem Nacionālajā botāniskajā dārzā, kurās piedalījās vairāk kā 50 dalībnieki.

Tāpat arī norisinājušies divi mākslinieku plenēri – Ķeguma novadā plenērs skolas vecuma bērniem “Ekskursija pa Ķeguma novadu un plenērs ar dabas krāsām”, kurā piedalījās 40 skolēni no Ogres, Lielvārdes, Ķeguma un Birzgales, Lielvārdes novadā – četru dienu mākslas plenērs, kurā piedalījās 32 Lielvārdes novada mūzikas un mākslas skolas audzēkņi un skolotāji, kā arī mākslinieki Aivis Pīzelis, Jolanta Ābele, Agnija Ģērmane un Ieva Jaundaldere.

Projekta realizācija devusi iespēju apzināt un izcelt Latvijas vides un dabas vērtības, papildināt zināšanas par kultūrvēsturi, kā arī iespēju iepazīt Lejasdaugavas novadus, izmantojot projekta laikā izstrādātos velomaršrutus.

Projektu “Lejasdaugavas novadu iedzīvotāju iesaiste velo un ūdenstūrisma maršrutu par godu Latvijas simtgadei izstrādē, kā arī vides izglītošanā” līdzfinansē Latvijas vides aizsardzības fonds un Lielvārdes, Ķeguma, Ogres, Ikšķiles, Salaspils un Stopiņu novada pašvaldības. Projekta īstenošanas laiks: 16.11.2017. – 30.06.2018.

Mēs izmantojam sīkdatnes. Lietojot mūsu mājas lapu, jūs piekrītat izmatot mūsu sīkdatnes.