Pēc ledus laikmeta - dzeja Čužu purvā.

13.07.2018

Divi dabas iepazīšanas un izjušanas pasākumi Abavas senlejas dabas parkā kopā ar vides eksperti Agnesi Priedi, ģeogrāfu Ivaru Strautnieku, kukaiņu pētnieku Voldemāru Spuņģi, aktieri Kasparu Znotiņu, dziedātāju Daci Meizeri.

Abavas upes ieleja veidojusies kūstot ledājiem pirms gandrīz desmit tūkstoš gadiem. Rezultātā izveidojusies dziļā Abavas upes gultne un tās lielāko pieteku Imulas un Amulas dziļās gravas. Tik sena notikuma sekas ietekme sajūtama joprojām. Izveidojusies īpaša dabas teritorija, kurā ir vairāk kā 250 aizsargājamu augu un dzīvnieku sugu, kurā ir iežu atsegumi, milzu akmeņi, alas un neatkārtojama ainava.

Tuvā nekuriene – tā par šīm vietām saka biedrības “Abavas ielejas attīstības centrs” biedri un draugi. It kā viss tepat blakus pilsētai un lielceļam, bet izrādās, ka neesam tur bijuši un tur ir tik daudz kā interesanta dabas mīļotājiem.

Lai labāk iepazītu pēcleduslaikmeta sekas, ikviens būs gaidīts pasākumā “Ledus laikmeta pēdas”, kas notiks 13.jūlijā no plkst.18.00 Amulas upes ielejā. Tikšanās vieta – Kalnmuižas pils Kandavas novadā, starp Kandavu un Sabili.

Vispirms plkst.18.00 radošās darbnīcas savu sajūtu izteikšanai un sevis atklāšanai šajā īpašajā dienā - piektdienā, 13.jūlijā, kad pasaulē notiek arī saules aptumsums. Plkst.19.00 kopā ar ģeogrāfijas profesoru Ivaru Strautnieku un botāniķi Agnesi Priedi dosimies iepazīt Amulas upes dziļo ieleju. Zināms, ka iežu atsegumi te stāsta par notikumiem, kad zemeslode tikai vēl veidojās un arī par to, kas noticis pēc ledus laikmeta. Te ir atrastas bruņuzivs fosīlijas un vēl kaut kas, par ko tad uzzinās vērīgākie klausītāji. Pārgājiena noslēgums vērojot saules rietu Kalnmuižas pils ābeļdārzā – muižkunga zupa un kopīga dziedāšana ar “Austras bērnu” Daci Melzeri.

Nākamais pasākums šajā ciklā “Čužu purva dārgumi” notiks piektdien, 20.jūlijā Kandavā, Čužu purva takā. Sākums plkst.18.00 no Čužu purva dabas takas stāvlaukuma. Pārgājiena eksperti šajā reizē būs kukaiņu pētnieks, profesors Voldemārs Spuņģis un botāniķe Agnese Priede. ‘’Cužu purvs” ir īpaša vieta, kur sastopami gandrīz visi tauriņu veidi, kādi ir Latvijā, kur ik uz soļa ir kāds rets un aizsargājams augs, kur ir interesanti visos gadalaikos. Jūlijs ir laiks, kad viskuplāk zied Krūmu čuža jeb Dasiphora fruticose. Čužu purva dabas liegums ir vienīgā vieta Latvijā, kurš šis augs aug savvaļā.

Pasākuma noslēgums būs atpūtas vietā pie Abavas upes, kur dabas iedvesmotu dzeju lasīs aktieris Kaspars Znotiņš.

Kāpēc Kaspars Znotiņš? Tāpēc, ka viņš ir dzimis un audzis Kandavā.

Kāpēc botāniķe un vides eksperte Agnese Priede? Tāpēc, ka dzimusi un augusi blakus Čužu purvam un labi pazīst Abavas senleju.

Kāpēc profesors Ivars Strautnieks un profesors Voldemārs Spuņģis? Viņi ir izstaigājuši un iepazinuši Abavas senleju kopā ar studentiem.

Pasākumi ir bez maksas.

Projektu “Tuvā nekuriene” finansē Latvijas vides aizsardzības fonds, Kandavas novada dome un Talsu novada pašvaldība, realizē biedrība “Abavas ielejas attīstības centrs”.

 

Projekta vadītāja Iveta Piese, tel.28396830, aiac@inbox.lv, www.senleja.lv

Mēs izmantojam sīkdatnes. Lietojot mūsu mājas lapu, jūs piekrītat izmatot mūsu sīkdatnes.