2018. gada Dabas koncertzāles noslēdzošā performance – Zosnas ciemā

17.05.2018

Dabas koncertzāles radošā komanda sadarbībā ar Dabas aizsardzības pārvaldi, atklāj šī gada dabas, mūzikas, mākslas un video performances noslēdzošā koncerta norises vietu un datumu – 14. Jūlijs, Zosnas ciems. Tas atrodas Latgalē, Rēzeknes novada Lūznavas pagastā, netālu no 2016. Sikspārņgada koncertvietas. Precīzākas koordinātas par pasākuma norises vietu izziņosim, tuvojoties pasākuma norisei.

Pirms diviem gadiem netālu no Zosnas ciema iepazināmies ar garausaino sikspārni, kas Lūznavas pagasta pagrabos un bēniņos, atklāja noslēpumaino un mītisko sikspārņu dzīvi. Taču šogad Hloroplasts būs liegākās noskaņās un Rēzeknes novadu ievedīs dzīvības enerģijā, apvienojot ūdens, gaismas un augu spēku.

Dabas koncertzāles radošā komanda, runājot par šī gada varoni, secina: „Hloroplastā rit enerģijas process, kas apbrīnojami līdzinās pašas Zemeslodes enerģijas procesam. To pētot, atklājas pilna informācija par to, kā darbojas mūsu planēta”. Savukārt Dabas koncertzāles šī gada galvenais zinātnieks Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātes vadošais pētnieks, Medicīnas fakultātes asociētais profesors, bioloģijas zinātņu doktors Tūrs Selga uzsver: “Hloroplasts, „žonglējot” ar gaismas daļiņām, fotoniem, ūdens un ogļskābās gāzes jeb CO2 molekulām, pārveido saules gaismu elektrībā un vēl arī saražo glikozi jeb vienkāršo cukuru un skābekli. Šo pārvērtību procesu sauc par fotosintēzi. Grieķu valodā tas nozīmē „būvēt ar gaismu”.”

Kas un kā ir „būvēts un pārbūvēts ar gaismu” jeb fotosintezēts, vai tam ir kāda saistība ar fotogrāfēšanu, vai zaļie augi ir zaļi – to visu un vēl daudzas citas aizraujošas lietas varēs vērot un izzināt katrs pats Dabas koncertzālē 22. jūnijā „Daugavas muzejā”, Salaspils novadā, Vidzemē un 14. jūlijā Latgalē, Rēzeknes novada, Lūznavas pagastā, Zosnas ciemā.

Koncerti notiek brīvā dabā, ieeja ir bezmaksas. Aktuālajai informācijai sekojiet līdzi Dabas koncertzāles mājas lapā www.dabaskoncertzale.lv un Dabas aizsardzības pārvaldes mājas lapā www.daba.gov.lv/, kā arī sociālajos tīklos.

Projekts īstenots ar Latvijas vides aizsardzības fonda un Latvenergo atbalstu.


Papildu uzziņām:

Elīna Ezeriņa
Dabas aizsardzības pārvaldes
Sabiedrisko attiecību un vides izglītības
nodaļas vadītāja
Tālr.: 26789874
e-pasts: elina.ezerina@daba.gov.lv

Ieva Upīte
Dabas koncertzāles pārstāve
e-pasts:
ieva.upite@gmail.com

Mēs izmantojam sīkdatnes. Lietojot mūsu mājas lapu, jūs piekrītat izmatot mūsu sīkdatnes.