Noslēgusies vides erudīcijas spēle “Vides erudīts”

24.11.2017

Divdesmit septiņu komandu konkurencē erudīcijas spēlē “Vides erudīts” par 1. sezonas laureātiem kļuva Klinata Sniedze Markova, Georgs Gibala un Bruno Eduards Krēliņš no Gulbenes novada valsts ģimnāzijas. 2. vietā ierindojās Limbažu novada ģimnāzijas komanda (Laura Brīdiņa, Rebeka Spriņģe, Mārcis Magone), bet 3. vietu ieguva jaunieši no Dāvja Ozoliņa Apes vidusskolas (Elīna Kaktiņa, Kristaps Jakovļevs, Signe Ēvele).

Erudīcijas spēles “Vides erudīts” dalībniekiem bija jāatbild uz jautājumiem par dažādām vides tēmām un jātiek galā ar praktisko uzdevumu – atkritumu šķirošanu. Spēle norisinājās 13 posmos, vairākās kārtās – ceturtdaļfināli, pusfināli un fināls. Kopā erudīcijas spēlē “Vides erudīts” piedalījās 81 skolēns, pārstāvot 19 Vidzemes vidusskolas. Spēļu posmi norisinājās piecās Vidzemes pilsētās – Gulbenē, Valkā, Vecpiebalgā, Smiltenē un Valmierā, un tie tika arī filmēti un pārraidīti televīzijas ekrānos – no 7. oktobra līdz 18. novembrim kanālā Re:TV.

Erudīcijas spēlē jaunieši varēja pārbaudīt savas zināšanas jautājumos ar atbilžu variantiem, kā arī matemātikas uzdevumā. Tāpat vidusskolēniem bija jābūt vērīgiem attēlu un video jautājumos. Spēles praktiskajā daļā dalībniekiem dotie atkritumu paraugi bija jāsašķiro un jāiemet pareizajās tvertnēs. To, cik veiksmīgi jauniešiem tas izdevās, katrā spēlē vērtēja un komentēja SIA “ZAAO” Vides izglītības projektu vadītāja Ieva Freimane.

Visas 27 komandas saņēma veicināšanas balvas, bet pusfinālisti ieguva speciāli izstrādās galda spēles ar tādu pašu nosaukumu “Vides erudīts”. Savukārt finālisti ieguva arī kādu no trīs galvenajām pateicības balvām (skolēnu pārstāvētajām skolām): 1. vieta – brauciens uz Tartu (līdz 50 personām); 2. vieta un 3. vieta – dāvanu karte 100 EUR vērtībā.

Erudīcijas spēle “Vides erudīts” bija biedrības “Daibes ilgtspējas centrs” vides izglītības projekta aktivitāte. Projekta mērķis bija veicināt sabiedrības, īpaši jauniešu informēšanu un izglītošanu par atkritumu šķirošanu un videi draudzīgu dzīvesveidu. Biedrība projektā aicināja piedalīties 10. – 12. klašu skolēnus (2017./2018. m.g) no Vidzemes vidusskolām.

Vides izglītības projektu organizēja biedrība “Daibes ilgstspējas centrs” sadarbībā ar SIA “ZAAO” un Latvijas Reģionu Televīziju “Re:TV”. Projektu finansiāli atbalstīja Latvijas vides aizsardzības fonds. Projekts ir pieteikts pasaules balvai jauniešu kategorijā. 

Visi erudīcijas spēles „Vides erudīts” raidījumi pieejami šeit: https://www.youtube.com/playlist?list=PLAs6jsC3xmZfbtvbbIWet4fZZrp0EHeLW




Iveta Auniņa
Erudīcijas spēļu vadītāja

Projekts: Erudīcijas spēle “Vides erudīts”
e-pasts: iveta.aunina@retv.lv

Mēs izmantojam sīkdatnes. Lietojot mūsu mājas lapu, jūs piekrītat izmatot mūsu sīkdatnes.