Jaunie reindžeri kopā ar apkārtnes jauniešiem iepazīs Ķemeru Nacionālo parku

25.10.2017

Lai veicinātu jauniešu izpratni par dabas aizsardzību, Ķemeru Nacionālā parka fonds (Ķemeru NP fonds) sadarbībā ar Dabas aizsardzības pārvaldi (Pārvaldi) 24.-25. oktobrī organizē pasākumu “Īpaši aizsargājamo dabas teritoriju jaunie reindžeri – dabā ar izpratni”, kas notiks Ķemeru Nacionālajā parkā. Tajā piedalīsies jaunie reindžeri no Ķemeru un Gaujas Nacionālajiem parkiem, kā arī citi parka apkārtnē dzīvojošie dabas interesenti – aptuveni 30 jaunieši vecumā no 12 līdz 16 gadiem.

Pasākumā jaunieši Pārvaldes vecākā valsts vides inspektora Kārļa Lapiņa vadībā iepazīs un no krūmu un koku apauguma atbrīvos seno Kurzemes un Vidzemes robežakmeni, kas atrodas ĶNP teritorijā, uz Salas un Valgundes pagastu robežas. Tas uzskatāms par vērtīgu dabas un kultūrvēstures objektu, kas jāpadara pieejamāks plašākai sabiedrībai. Pasākumā paredzēta arī nacionālā parka kaimiņu kultūrvēstures mantojuma iepazīšana, viesojoties Džūkstes pasaku muzejā. Tajā apskatāmā ekspozīcija veltīta izcilajam latviešu pasaku krājējam A. Lerhim-Puškaitim un pasakām, kā arī Džūkstes pagasta materiālā un nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanai.

Jauniešus sagaida arī Pārvaldes dabas izglītības centra “Meža māja” apmeklējums, tostarp iepazīšanās ar interaktīvo ekspozīciju „Ieraugi to, ko citi neredz” par ĶNP dabas vērtībām, kā arī orientēšanās uzdevums Lielā Ķemeru tīreļa laipā, kas vedinās iepazīt augstā purva veidošanās vēsturi un tur sastopamos augus. Tāpat kvalificēta vides gida Jāņa Šlūkes vadībā plānota tematiska, interaktīva nodarbība-velopārgājiens, kura laikā ikviens uzzinās vairāk par ĶNP dabas vērtībām un to apsaimniekošanas pasākumiem. Pasākuma laikā plānoti arī dažādi aizraujoši neformālās izglītības uzdevumi, spēles un dalībnieku saliedēšanas aktivitātes.

Kopumā projektā bija paredzēts noorganizēt četrus pasākumus īpaši aizsargājamās dabas teritorijās. Pasākums ĶNP ir noslēdzošais. 27.–29. jūnijā līdzīgs pasākums sadarbībā ar Lubāna mitrāja informācijas centru notika dabas liegumā “Lubāna mitrājs”, 6.–7. jūlijā – Ziemeļvidzemes biosfēras rezervātā, 1.–3. augustā – Gaujas NP. Arī šajos pasākumos īstenoti Eiropā apdraudētu dabas vērtību uzturēšanas vai atjaunošanas darbi, nodarbības par konkrētajām aizsargājamajām teritorijām un tur sastopamajām dabas vērtībām, organizētas dažādas izzinošas un uz sadarbību vērstas spēles un uzdevumi, pārgājieni un orientēšanās uzdevumi, teritoriju kultūrvēsturiskā mantojuma iepazīšana u.tml.

Pasākumi tiek organizēti sadarbībā ar Pārvaldes Pierīgas, Vidzemes un Latgales reģionālajām administrācijām, Gaujas NP fondu, kā arī Lubāna mitrāja informācijas centru. Pasākumus finansiāli atbalsta Latvijas vides aizsardzības fonds (LVAF), tādēļ dalība tajos jauniešiem ir bez maksas. Finansējums piešķirts LVAF projektā Nr. 1-08/227/2017 „Īpaši aizsargājamo dabas teritoriju jaunie reindžeri – dabā ar izpratni”.

Papildu informācija:

Baiba Ralle
Dabas aizsardzības pārvaldes
Pierīgas reģionālās administrācijas
dabas izglītības centra “Meža māja”

dabas izglītības darba speciāliste
t. 28611079
baiba.ralle@daba.gov.lv

 

Mēs izmantojam sīkdatnes. Lietojot mūsu mājas lapu, jūs piekrītat izmatot mūsu sīkdatnes.