Nekailciršu mežsaimniecības prakse privātajos mežos

13.10.2017

Semināri meža apsaimniekošanas demonstrējumu teritorijās

Oktobrī Pasaules Dabas Fonds un Meža konsultāciju pakalpojumu centrs aicina meža īpašniekus, apsaimniekotājus, studentus, visus citus interesentus uz semināriem – atvērto durvju dienām Pasaules Dabas Fonda meža apsaimniekošanas demonstrējumu teritorijās. Semināru galvenā tēma nekailciršu mežsaimniecība.

Demonstrējumu teritorijā „Kalna Gavieši”, Amatas novada, Skujenes pagastā seminārs norisināsies 14. oktobrī, plkst. 10:00. Meža apsaimniekošanas demonstrējumu teritorijā “Kalna Gavieši” iespējams iepazīties ar krājas kopšanas cirtēm, izlases un pakāpeniskajām cirtēm, kas veiktas egļu, lapu koku mežaudzēs. Par meža apsaimniekošanas praksi, darbu plānošanu, mežizstrādes darbiem stāstīs demonstrējuma teritorijas īpašnieks Ziedonis Vilciņš. Semināra teorētiskajā daļā Meža konsultāciju pakalpojumu centra speciāliste Laila Šestakovska pastāstīs par pieejamo ES atbalstu meža īpašniekiem. Dabas aizsardzības pārvaldes pārstāvis informēs par biotopu kartēšanas jeb “Dabas skaitīšanas” projekta norisi Latvijā. Prezentācijas par nekailciršu mežsaimniecību sniegs Jānis Rozītis (Pasaules Dabas Fonda Meža programmas vadītājs) un mežsaimniecības speciālists Mārtiņš Lūkins.

Demonstrējumu teritorijā „Pūpoli”, Vecumnieku novada Kurmenes pagastā seminārs norisināsies 28. oktobrī, plkst. 10:00. Meža konsultāciju pakalpojumu centra speciāliste Jekaterina Blaua informēs par pieejamo ES atbalstu meža īpašniekiem. LVMI Silava speciāliste Linda Robalte pastāstīs par melleņu attīstību dažāda vecuma mežaudzēs. Dabas aizsardzības pārvaldes pārstāvis informēs par aktualitātēm biotopu kartēšanas jeb “Dabas skaitīšanas” projektā Latvijā. Demonstrējumu teritorijas pārvaldnieks Raimonds Mežaks sniegs ieteikums kā slēgt meža izstrādes līgumus. Seminārā par nekailciršu mežsaimniecības pielietojumu, priekšrocībām un riskiem, pieredzi demonstrējumu teritorijas dalīsies Pasaules Dabas Fonda Meža programmas vadītājs Jānis Rozītis un meža īpašnieks Mārtiņš Lūkins. Semināra otrajā daļā Raimonds Mežaks iepazīstinās pasākuma dalībniekus ar meža apsaimniekošanas praksi demonstrējumu teritorijā “Pūpoli”.

Par nekailciršu mežsaimniecības praksi demonstrējumu teritorijā: šādu ciršanas veidu raksturo salīdzinoši minimāla ietekme – koki izcirsti nelielā platībā un noteiktā apjomā. Mežā ir vērojama dažāda vecuma un augstuma koku klātbūtne, mežaudzei ir stabils koksnes pieaugums, pastāvīga dažādu sortimentu pieejamība un nodrošināta jaunāko koku paaudžu attīstība. Dažādiem meža tipiem raksturīgās norises un īpatnības ir izmantojamas, nosakot ciršanas apjomu, izcērtamo un atstājamo koku izvietojumu, kā arī koku sugu sastāvu nākotnē. Saimniecībās var redzēt dažādu nekailciršu pielietojumu praksē, kas īstenoti pēc pašu saimnieku ieskatiem.

Visi demonstrējumu teritorijas semināri ir BEZMAKSAS.

Pieteikšanās uz semināriem: rakstot info@pdf.lv vai zvanot uz Pasaules Dabas Fonda biroju: tālr. 67505640, J.Rozītis mob. 26420153. Lūgums iepriekš informēt par savu līdzdalību, jo vietu skaits ir ierobežots.

Vairāk informācijas:

Jānis Rozītis, Pasaules Dabas Fonda Meža programmas vadītājs, Mob.: 26420153, tel: 67505640, e-pasts: jrozitis@pdf.lv
Sarmīte Kolāte, Projekta komunikācijas vadītāja, tel.: 67505646, e-pasts: skolate@pdf.lv

Mēs izmantojam sīkdatnes. Lietojot mūsu mājas lapu, jūs piekrītat izmatot mūsu sīkdatnes.