Kampaņā “Mazāk ir vairāk” aicinās samazināt sadzīves atkritumu daudzumu

04.10.2017

Ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu oktobrī un novembrī norisināsies projekts “Mazāk ir vairāk”, ar ko tiks aktualizēta sadzīves atkritumu apsaimniekošanas problēma. 

Lokāla individuāla atkritumu samazināšana ir būtisks veids kā veicināt visu industriju radīto atkritumu mazināšanu, jo samazinot individuālo patēriņu, prātīgi plānojot individuālus pirkumus, atbildīgi izturoties pret atkritumiem un šķirojot tos, ir iespējams ietekmēt arī globālos ražošanas procesus.   

Kampaņa nespiež cilvēkus mainīt savus ieradumus tieši, tā nebiedē un nedraud, bet rosina padomāt par atkritumu rašanās iemesliem un informē par situācijas blakus efektiem. Kampaņa piedāvā apsvērt pavisam vienkāršas ikdienas paradumu izmaiņas, kas veicinātu sarežģītas problēmas risinājumu globālas win-win stratēģijas ietvaros.

Projekta gaitā tiks veidota radošu un interaktīvu pasākumu sērija ar nosaukumu “Mazāk ir vairāk”, kampaņas centrā izvirzot “Zero waste” dzīves stila popularizēšanu, kur galvenais vēstījums satur atziņu, ka iegādātais ēdiens un sadzīves preces nav atkritumi, tāpēc pret pirkumiem jāizturas atbildīgi.

Zero Waste meistarklases piecos restorānos visā Latvijā: no 05.10.-05.11.17., ar “Zero Waste” aktīvistes Baibas Petrenko lekcijām, kā arī kafejnīcas “Austra” šefpavāres Rūtas Rietumas praktiskiem padomiem par sezonas dārzeņu iekļaušanu uzturā un degustācijām. Šo pasākumu sēriju 5.oktobrī plkst. 18:00 uzsāks kafejnīca “Silva” Jelgavā. Savukārt katrā no restorāniem meistarklases ievadīs Eko restorānu nedēļu, kad visos projektā iesaistītajos restorānos tiks piedāvāta īpašā projekta “Mazāk ir vairāk” ēdienkarte, kas ir atbilstoša “Zero Waste” idejai.

Tāpat šajās dienās un pilsētās plkst. 15:30 notiks “Mazāk ir vairāk” zibakcijas, kuras pilsētas centrālajā laukumā aicinās garāmgājējus piedalīties atkritumu šķirošanas spēlē un pēc tam iegriezties vietējā restorānā nogaršot “Zero Waste” ēdienus.

Un no 12.-14. oktobrim Kaņepes kultūras centrā notiks “Mazāk ir vairāk” filmu festivāls, kura laikā katru vakaru tiks demonstrēta 1,5 – 2 h gara programma ar īpaši atlasītām filmām par kampaņas tēmām, 13. un 14. oktobrī pēc filmu seansiem notiks  diskusijas, kurās piedalīsies Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Vides aizsardzības departamenta direktore Rudīte Vesere, biedrības “Homo Ecos” vadītājs Artūrs Jansons, “Zero Waste” filosofijas piekritēja Kristīne Garklāva un “Zero Waste” aktīviste un praktizētāja Baiba Petrenko.

Kampaņas laikā 29. oktobrī kanālā “RīgaTV 24” startēs 4 raidījumu “Mazāk ir vairāk” cikls, kurā raidījuma vadītāja Lelde Lietaviete, apciemojot dažādas mājsaimniecības, skaidros, vai eko un “Zero Waste” dzīvesveids ir tikai modes tendence, kā pareizi iepirkties un šķirot atkritumus, kā arī kāda nākotne šai jomā mūs gaida.

 Kampaņa “Mazāk ir vairāk” oktobrī un novembrī norisināsies visā Latvijā, tā tiek rīkota sadarbībā ar Latvijas vides aizsardzības fondu. Kampaņas mērķis ir samazināt atkritumu daudzumu ikdienā – katram iespēju robežās samazinot atkritumus: nepērkot liekas preces, nepērkot industriāli iepakotas preces, izmantojot tās atkārtoti, efektīvi un pareizi uzglabājot un lietojot pārtikas preces. Otrs kampaņas akcents ir pareiza atkritumu šķirošana.

Aktuālo informāciju par projekta aktualitātēm pieejama projekta facebook.com kontā “Mazāk ir vairāk”.

 

Vairāk informācijas:

Krista Krieviņa
e-pasts: krista@rigatv24.lv

 

Mēs izmantojam sīkdatnes. Lietojot mūsu mājas lapu, jūs piekrītat izmatot mūsu sīkdatnes.