Meistarklašu sērijā visā Latvijā popularizēs “Zero waste” dzīves stilu

04.10.2017

Ceturtdien, 5.oktobrī, Jelgavā aizsāksies meistarklašu sērija, kurā tiks popularizēts “Zero waste” dzīves stils. Meistarklases piecos restorānos visā Latvijā norisināsies līdz 2.novembrim. Pasākumu cikla galvenais vēstījums satur atziņu, ka iegādātais ēdiens un sadzīves preces nav atkritumi, tāpēc pret pirkumiem jāizturas atbildīgi.

Meistarklases notiks ar “Zero Waste” aktīvistes Baibas Petrenko lekcijām un kafejnīcas "Austra" šefpavāres Rūtas Rietumas praktiskiem padomiem par ēdienu gatavošanu izmantojot sezonas dārzeņus un citas izejvielas, kā arī degustācijām. Šo pasākumu sēriju 5.oktobrī aizsāks kafejnīca “Silva” Jelgavā.

Meistarklašu apmeklētāji varēs iepazīties ar pārtikas sastāva un derīguma termiņu niansēm, tiks aplūkotas tādas tēmas, kā iepirkšanās tirgū vai mazajos pārtikas veikalos, iesaistīšanās tiešās pirkšanas kustībā - pārtikas groza plānošana nedēļai,  kā arī nepastarpināta pircēja – pārdevēja saikne, pārtikas produktu piegāde tieši no zemniekiem. Tāpat tiks pievērsta uzmanība, kā iepirkties, izmantojot vairākkārt izmantojamus iepakojumus, saudzējošākai pārtikas apstrādei,  sagatavošanai un uzglabāšanai, un pārtikas atlikumu izmantošanas receptēm.

Meistarklases ir daļa no projekta “Mazāk ir vairāk”, ar ko tiek aktualizēta sadzīves atkritumu apsaimniekošanas problēma. Projekts tiek īstenots sadarbībā ar Latvijas vides aizsardzības fondu un tā mērķis ir samazināt atkritumu daudzumu ikdienā – katram iespēju robežās samazinot atkritumus: efektīva iepirkšanās: nepirkt lieku, nepirkt industriāli iepakotas preces, izmantot tās atkārtoti, efektīvi un pareizi uzglabāt un lietot pārtikas preces. Otrs kampaņas akcents ir pareiza atkritumu šķirošana.

Lokāla individuāla atkritumu samazināšana ir būtisks veids, kā veicināt visu industriju radīto atkritumu mazināšanu, jo samazinot individuālo patēriņu, prātīgi plānojot individuālus pirkumus, atbildīgi izturoties pret atkritumiem un šķirojot tos, ir iespējams ietekmēt arī globālos ražošanas procesus.

Projektu finansiāli atbalsta LATVIJAS VIDES AIZSARDZĪBAS FONDS

 “Mazāk ir vairāk”  meistarklases:
5.oktobrī, plkst.18.00 Jelgavā, kafejnīcā “Silva”, Barona ielā 5
12.oktobrī plkst.18.00 Rēzeknē, restorānā “Ausmeņa kebabs”, N.Rancāna ielā 41
19.oktobrī plkst.18.00 Valmierā, kafejnīcā “Tērbata”, Tērbatas ielā 2
26.oktobrī plkst. 18.00 Liepājā, kafejnīcā “Deju bode”, Teodora Breikša ielā 41/41a
2.novembrī plkst.18.00 Rīgā, kafejnīcā “Austra”, Kr.Barona ielā 41/43

Katrā no  restorāniem meistarklases ievadīs Eko restorānu nedēļu, kad visos projektā iesaistītajos restorānos tiks piedāvāta īpašā projekta “Mazāk ir vairāk” ēdienkarte, kas ir atbilstoša “Zero Waste” idejai.

Mēs izmantojam sīkdatnes. Lietojot mūsu mājas lapu, jūs piekrītat izmatot mūsu sīkdatnes.