Pasaules Dabas Fonds aicina uz publisku diskusiju “Latvijas dabas bagātības”

15.09.2017

Nākamnedēļ, 19. septembrī, Pasaules Dabas Fonds (PDF) aicina uz publisku diskusiju “Latvijas dabas bagātība$”. Diskusijā piedalīsies rakstniece Dace Rukšāne, zemnieku saimniecības “Mežacīruļi” īpašnieks Juris Cīrulis un PDF valdes priekšsēdētājs Uģis Rotbergs. Diskusiju vadīs televīzijas žurnāliste Kristīne Garklāva.

PDF sadarbībā ar Kantar TNS ir veicis pētījumu, lai noskaidrotu Latvijas iedzīvotāju attieksmi pret dabu un tās aizsardzību. Iegūtie dati liecina, ka absolūtais vairākums (85 %) Latvijas iedzīvotāju vecumā no 20 līdz 65 gadiem uzskata, ka Latvijas daba ir unikāla. Iedzīvotāji kā lielākās Latvijas dabas vērtības nosaukuši dabiskos mežus (75 %), Baltijas jūru un tās piekrasti (66%), kā arī tīrus un dabiskus ezerus, upes un avotus. Latvijas iedzīvotāji arī uzskata, ka kopumā ir nepieciešams īstenot stingrākus dabas aizsardzības pasākumus. Taču – kāpēc? Un kas tieši ir jāaizsargā? Ir skaidrs, ka daba piedāvā arī resursus, kas ir jāizmanto tautsaimniecības attīstībā. Kur ir novelkamas šīs kompromisu robežas? Atbildes uz šiem jautājumiem mēģināsim rast diskusijā.

“Mūsu mērķis ir izprast un piefiksēt cilvēku sajūtas par Latvijas dabu, pirms laiks tās aizslauka nebūtībā,” norāda PDF valdes priekšsēdētājs un viens no diskusijas dalībniekiem Uģis Rotbergs. Viņš atgādina, ka Latvijas dabas kontekstā mēs jau esam pieredzējuši gana daudz dabas vērtību neatgriezenisku izzušanu. “Dabas vērtību apzināšana un sabiedriska vienošanās par to, kuras no šīm vērtībām ir īpaši būtiskas Latvijas iedzīvotāju prātos un sirdīs, arī raisa piederības sajūtu savai valsti,” akcentē Rotbergs.

Diskusija “Kas ir Latvijas dabas bagātības šodien?” notiek Latvijas simtgades projekta “Latvijas simtgades dabas deklarācija” ietvaros. Diskusijas dalībnieku un auditorijas paustās atziņas tiks iekļautas īpašā Latvijas simtgades dabas deklarācijā.

Diskusija notiks otrdien, 19. septembrī, pulksten 18.30, Birojnīcā,
zirnavu ielā 84 k-2 (Berga bazārs). Ieeja pasākumā ir bez maksas.

 

Informāciju sagatavoja:
Sarmīte Kolāte
Pasaules Dabas Fonda komunikācijas vadītāja
Tālr.: 26528198, E-pasts: skolate@pdf.lv

Mēs izmantojam sīkdatnes. Lietojot mūsu mājas lapu, jūs piekrītat izmatot mūsu sīkdatnes.