Septembrī iespēja piedalīties virknē dabas saglabāšanas talku

31.08.2017

Pasaules Dabas Fonds (PDF) sadarbībā ar Dabas aizsardzības pārvaldi (DAP) septembrī turpina projektu “Dabas brīvdienas”, kura ietvaros dažādos Latvijas reģionos notiks dabas atjaunošanas talkas. Šīs talkas ir iespēja ne vien lietderīgi pavadīt brīvo laiku, sakopjot kādu teritoriju, bet arī pilnveidot savas zināšanas par Latvijas dabas daudzveidību. Pasākumos klātesoši ir arī vides eksperti, kas talku dalībniekiem pastāsta par konkrēto darbu nepieciešamību un biotopu nozīmi.
Līdz šim organizētajās talkās ir tikušas atjaunotas dabiskās pļavas, atbrīvoti dižkoki, tīrītas upes, atjaunots pārejas tipa purva pļavas. Šo darbu rezultātā mēs ceram, ka nākamgad labāki sugas saglabāšanās un atjaunošanās apstākļi būs dzeltenajai akmeņlauzītei, meža silpurenei, ruiša pūķgalvei un citiem aizsargājamajiem augiem, upes būs labāk piemērotas lašu nārstam, kā arī Latvijā ligzdojošajiem putniem būs vairāk piemērotu vietu ligzdu vīšanai.
Septembrī projekta ietvaros plānotas vēl talkas Papes dabas parkā, pie Vaidavas upes iztekas, uz salas Daugavā pie Krāslavas, kā arī Gaujas Nacionālajā parkā. Ikviens ir aicināts piedalīties,
iepriekš piesakoties.
Šādas dabas atjaunošanas talkas ir nepieciešamas, jo cilvēku darbības ietekmē bioloģiskā daudzveidība ir samazinājusies. Meliorācijas grāvji veicina mitrāku biotopu, pļavu neapsaimniekošana noved pie atsevišķu sugu izzušanas. Šādu piemēru ir daudz. Taču arī ar cilvēka darbu ir iespējams šos vērtīgos biotopus atjaunot, palīdzot dabas daudzveidību saglabāt.
Projektu finansē “Latvijas vides aizsardzības fonds” un atbalsta Coca-Cola HBC Latvija.

Mēs izmantojam sīkdatnes. Lietojot mūsu mājas lapu, jūs piekrītat izmatot mūsu sīkdatnes.