Jauni un krāsaini mācību materiāli putnu iepazīšanai

13.01.2017

Latvijas Ornitoloģijas biedrība, sadarbībā ar Dabas aizsardzības pārvaldi un ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu sagatavojusi astoņpadsmit jaunus mācību materiālus par putniem, kas pieejami valsts nozīmes dabas izglītības centros.

Apkopojot bioloģes Daigas Brakmanes līdzšinējo pieredzi, Dabas aizsardzības pārvaldes darbinieku ieteikumus un mākslinieces Ilzes Ķuzes radošo pieskārienu, tapa mācību materiāli ģimenēm ar bērniem, kā arī jauniešiem vecumā no pirmās līdz pat vidusskolas pēdējai klasei.

Veicot uzdevumus, galvenais uzsvars ir likts uz putnu pazīšanu, dabas likumsakarību izprašanu un aizsardzības jautājumu izpēti. Paralēli putnu tematikai, kas caurvij zināšanu attīstīšanu, nodarbību dalībniekiem tiek piedāvāts apgūt vairākas 21. gadsimtā noderīgas prasmes: klausīties, pamatot savu viedokli, uzstāties publikas priekšā, sadarboties, paskaidrot citiem, darboties patstāvīgi u. c. Tās ir prasmes, kas noderēs ikvienam!

Lielformāta materiāli māca par putnu evolūciju un izcelšanos, barošanās tīklu pļavā, putnu ligzdām un to atrašanās vietām un klusajām medniecēm – pūcēm. Materiāli sagatavoti tā, lai būtu lietojami gan telpās, gan dabā, kā arī būtu viegli pārvietojami. Tos iespējams izmantot gan nodarbības vadītāja uzraudzībā, gan individuāli.

Projektā tika izveidotas trīs izglītojošas spēles dažāda vecuma bērniem: “Kāpuru meklēšanas spēle”, “Zilzīlītes dzīve” un “Putnu noteikšanas spēle”.

Tāpat pilnībā sagatavotas sešas dažādas nodarbības: materiālu komplekts pūču barības izpētei, darba lapa un vienkāršs noteicējs putnu vērošanai, prezentācijas un darba lapas par ūdens un sauszemes putniem un to pielāgojumiem, praktiskā knābju salīdzināšanas darbnīca, kā arī viktorīna par putniem, kurā apkopoti interesantākie fakti.

Tā kā putnu balsis bieži tiek uzskatītas par vienu no grūtāk apgūstamajiem tematiem, tika izveidoti divi materiāli, kas palīdz apgūt lidoņu dziesmas spēles veidā, – piecpadsmit biežāk sastopamo un palieņu pļavā naktī dzirdamo putnu balsis. Papildus apkopoti padomi par to, kā uzvesties dabā.

Materiāli fiziskā veidā pieejami Dabas aizsardzības pārvaldes Dabas izglītības centros visā Latvijā. Katram interesentam iespējams pašam sagatavot savu komplektu, lejupielādējot failus Latvijas Ornitoloģijas biedrības interneta vietnē www.lob.lv .

Vēlam veiksmi materiālu lietošanā un nezūdošu interesi uzzināt ko jaunu par mūsu mazāko kaimiņu dzīvi!

Daiga Brakmane un Ilze Ķuze,

Autores adrese: daiga@lob.lv

Mēs izmantojam sīkdatnes. Lietojot mūsu mājas lapu, jūs piekrītat izmatot mūsu sīkdatnes.