Zināmi Ziemeļlatgales vides objektu autori

28.12.2016

Ziemassvētku priekšvakarā noslēdzās pēdējā Ziemeļlatgales pašvaldību kopprojekta „Loba doba Zīmeļlatgolā, jeb atklāj dabas pētnieku sevī!” vides objektu iepirkumu procedūra. Rugāju, Balvu, Viļakas, Baltinavas un Kārsavas pašvaldības ir izvēlējušās autordarbus, kas atspoguļos četras dabas stihijas un to simbiozi, kā arī nesīs vēsti par dabas nozīmi ikkatra Latvijas iedzīvotāja dzīvē.

Rugāju novada vides instalācijas "Loba doba" idejas autors Ivars Vecāns ir attēlojis visu četru dabas stihiju simbiozi un pats mākslinieks vides objektu sauc par „Dabas bērniem”. To veido 7 apgleznotu cilvēku silueti, atspoguļojot visu četru stihiju noskaņas- uguns, ūdens, zemes, gaisa krāsas, motīvus un emocijas.

SIA „Vasaris” pārstāvji Baltinavas novada vides objektu prezentē kā zīmes simbola un zemes faktūras simbiozi vistiešākā un nepārprotamā veidā atveidojot zemes tēlu. Zīmes apjoma virsējā plakne transformējas uzartos zemes laukos. Uzartie lauki simbolizē darbu, kas runā par darba tikumu un Latgales ainavu. Objekta izgaismojums Latvijas karoga krāsās raksturo to, ka piederību Latvijas valstij.

Vides objektu „Ūdens”, kas tiks uzstādīts Viļakas novadā, tās autors- Didzis Jaunzems veidojis kā levitējošu ūdens trauku, kas simboliski uzkrāj zināšanas par ūdens stihiju un nodod tās tālāk vides instalācijas apmeklētājiem. Trauka fasāde veidota no 3 000 nelieliem atspīdošiem plastikāta gabaliņiem ūdens lāses formā, kas šūpojoties rada ūdens viļņu imitāciju. Katra ūdens lāse šūpojas pati par sevi, taču, savienojoties vienotā vibrācijā, parāda patieso dabas spēka varenību un simbolizē vienotību, uzsverot kompozīcijas vēstijumu Latvijai tās simtgadē- kopā mēs varam vairāk!

Balvu novada vides objekts „Gaiss” veidots kā simbolisks koks- skulptūra, kas reaģē uz gaisa kustību radot mūziku. Idejas autors Didzis Jaunzems savu darbu veidojis no 500 dažāda garuma nerūsējoša tērauda caurulītēm, kas veido koka lapotni. Ar gaisa kustības palīdzību tiek radītas dažādu tonalitāšu skaņas, kas kopā veido gaisa stihijas simfoniju.

Vides objekts „Uguns”, ko varēs skatīt Kārsavas novada dabas parkā „Numernes valnis” veidota kā skulptūra- paviljons, kas kalpo kā meditācijas un uguns stihijas izziņas vieta dabas parka apmeklētājiem. Mākslinieks Didzis Jaunzems uzsvēris instalācijas formu valodas sasaisti ar uguns liesmu dinamiku, mainību un nokrāsu. Ažūrais koka brusu krāvums veidots sarotējot katru nākamo elementu noteiktā leņķī pret iepriekšējo un kopā veidojot plūdlīniju formas, kas raksturīgas uguns liesmām. 9 liesmas, kas kopā savienojoties veido simbolisku ugunskuru.

Vides objektu atklāšanas pasākumi notiks sākot ar 2017. gada jūlija mēnesi.

Projekts "Loba doba Zīmeļlatgolā jeb atklāj dabas pētnieku sevī!" veltīts Latvijas simtgadei. Projektu finansē Latvijas vides aizsardzības fonds un atbalsta Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija.

Informāciju sagatavoja:
Inga Bernāne
Kārsavas novada tūrisma organizatore
Tālrunis: 29327265
E-pasts: turisms@karsava.lv

Mēs izmantojam sīkdatnes. Lietojot mūsu mājas lapu, jūs piekrītat izmatot mūsu sīkdatnes.