Liepājā aizvadīts seminārs „Ilgtspējīga atkritumu apsaimniekošana pašvaldībās”

19.10.2016

Ar diskusijām par publisko un privāto partnerību un atkritumu apsaimniekošanas modeļiem dažādos reģionos, noslēdzās seminārs „Ilgtspējīga atkritumu apsaimniekošana pašvaldībās”. Semināru ar Latvijas Vides aizsardzības fonda (LVAF) finansiālu atbalstu organizēja biedrība „Dzīvo Zaļāk!”, sadarbojoties ar uzņēmumu „Liepājas RAS”. Tas norisinājās divu dienu garumā- 29.septembrī poligonā „Ķīvītes”, un 30.septembrī „Promenade Hotel”.

Semināra pirmajā dienā ar prezentācijām par nozares aktualitātēm, uzstājās Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) un Finanšu ministrijas pārstāvji, bet Latvijas Vides aizsardzības fonda administrācijas direktors Jānis Rudzītis informēja par Eiropas Savienības fondu līdzekļu apguvi uzņēmējdarbības veicināšanai.

Ar savu pieredzi atkritumu apsaimniekošanas organizācijā dalījās Jūrmalas pašvaldības pārstāvis Jānis Lediņš, kā lielākā Latvijas atkritumu poligona apsaimniekotāji, uzņēmums „Getliņi EKO”.

Dienas noslēgumā semināra dalībnieki iepazinās ar jauno rūpnīcu atkritumu sagatavošanai apglabāšanai.

Semināra otro dienu atklāja Liepājas domes priekšsēdētāja vietnieks Gunārs Ansiņš, un kā pirmie runāja nozares eksperti Rūta Bendere un Indulis Emsis. Bendere uzsvēra vides izglītības darba pilnvērtīgu nodrošināšanu kā būtisku priekšnosacījumu vides ilgtspējai, savukārt Emsis aicināja pašvaldības nopietni strādāt pie reģionālo atkritumu apsaimniekošanas centru attīstības.

Rēzeknes pašvaldības pārstāvis Raimonds Olehno akcentēja pašvaldības, kā pakalpojuma sniedzējas, stiprās puses un trūkumus. Bet Finanšu ministrijas un Centrālās finanšu un līgumu aģentūras pārstāvji pievērsās publiskajai un privātajai partnerībai, un šādu projektu pieredzei gan ārvalstīs, gan Latvijā.

Seminārs noslēdzās ar paneļdiskusiju " Ieguvumi un riski -  pašvaldība, privātais bizness vai  publiskā partnerība?", kuru vadīja  Elīna Pankovska, laikraksta „Dienas Bizness” žurnāliste. Savus viedokļus pauda atkritumu apsaimniekošanas nozares vadošo uzņēmumu „Clean R” un “Eco Baltia grupa” vadītāji- Guntars Kokorevičs un Māris Simanovičs, Liepājas domes izpilddirektora vietnieks Mārtiņš Tīdens, VARAM Vides departamenta direktore Rudīte Vesere, Latvijas Universitātes lektors Indulis Emsis un „Austrumu Latgales atkritumu apsaimniekošanas sabiedrības” izpilddirektors Jurijs Petkevičs.

Tieši Petkevičs diskusijā arī pārstāvēja viedokli, ka atkritumus labāk apsaimniekot pašvaldībām saviem spēkiem, nevis deleģēt šo funkciju privātuzņēmējiem. Viņš pastāstīja, ka Austrumu Latgalē ir bijusi pieredze ar privātajiem apsaimniekotājiem, un tā bijusi negatīva, tādēļ tagad šīs funkcijas pilda pašas pašvaldības.

Gan Kokorevičs, gan Simonovičs diskusijā aizstāvēja viedokli, ka atkritumu apsaimniekošanu labāk ir uzticēt privātuzņēmējiem.

M. Simanovičs: „Uzņēmēji ir tie, kas maksā nodokļus. Pašvaldību skatījums uz atkritumu apsaimniekošanu ir ļoti šaurs un reģionāls. Mums atkritumi ir resurss, un 60% ienākumu tiek gūti no atkritumu veidā savāktajām izejvielām”.

G.Kokorevičs uzskata ka jebkuram atkritumu apsaimniekošanas modelim ir tiesības uz eksistenci, tikai vienmēr ir jābūt konkurencei un konkursā līdzvērtīgi, ar vienādiem nosacījumiem, jāpiedalās gan privātajiem, gan pašvaldībai. Viņš par labu uzskata arī publiskās un privātās partnerības modeļus, kuri var būt labs instruments lielāku projektu finansēšanai, jo Eiropas Savienības naudas nav mūžīgas: „Jāiemācās dzīvot bez ārvalstu subsīdijām. Projektiem jābūt veiksmīgiem bez Eiropas naudas. Latvijai jāsāk plānot savi projekti, apzinoties, ka struktūrfondu naudas nav”.

Sagatavoja:

Viktors Birze

Biedrības „Dzīvo Zaļāk!” valdes loceklis

Mēs izmantojam sīkdatnes. Lietojot mūsu mājas lapu, jūs piekrītat izmatot mūsu sīkdatnes.