Filma "Videi draudzīgs karavīrs" iepazīstina ar vides aizsardzību Ādažu poligonā

29.09.2016

Šā gada septembrī LIFE+ projekta "Putni Ādažos" ietvaros noslēdzies darbs pie filmas "Videi draudzīgs karavīrs" izstrādes.

"Videi draudzīgs karavīrs" ir izglītojoša filma par vides aizsardzības prasībām militāro mācību laikā Ādažu poligonā. Poligons ir intensīvi izmantota Nacionālo bruņoto spēku un sabiedroto spēku mācību teritorija, kurā militārie treniņi notiek jau gandrīz 100 gadus. Vienlaikus te rodamas unikālas dabas vērtības - virsāju un smiltāju klajumos, tīrajos ezeros un vecajos mežos sastopama zaļā vārna, rubenis, vakarlēpis, smilšu krupis, meža silpurene un daudzas citas Eiropā retas sugas, kuru saglabāšanai nodibināts aizsargājamo ainavu apvidus "Ādaži".

Filmas laikā rūdīta karavīra Ziedoņa Ločmeļa vadībā Garkalnes jaunsargi iepazīstas ar "Ādažu" dabas vērtībām un to aizsardzību, videi draudzīgu ierakumu veidošanu un maskēšanās materiālu vākšanu, pārvietošanos teritorijā, rīcību noplūdes un ķīmiskas avārijas gadījumā, atkritumu šķirošanu, elektroenerģijas un ūdens resursu taupīšanu ikdienā. Filmas ievadvārdus saka Aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis.

Pusstundu garā filma paredzēta karavīriem, kas uzturas un piedalās militārajās mācībās Ādažu poligonā. Tā ir latviešu valodā ar subtitriem latviešu un angļu valodās, izdota DVD formātā 200 eksemplāros un pieejama elektroniski Latvijas Armijas YouTube kanālā.

Darbs pie filmas ilga gandrīz gadu, to veica producējošā kompānija Vides Filmu Studija. Režisors un scenārija autors ir Sandijs Semjonovs, militārais konsultants Ziedonis Ločmelis, operators Māris Maskalāns, aero kadru operators Miks Ramāns, izpildproducente Agne Skane, producents Uldis Cekulis.

Mēs izmantojam sīkdatnes. Lietojot mūsu mājas lapu, jūs piekrītat izmatot mūsu sīkdatnes.