Kampaņas “Spoku tīkli” atklāšana

09.06.2016

Jau otro gadu pēc kārtas Pasaules Dabas Fonds Latvijā īstenos kampaņu “Spoku tīkli”, kas veidota ar mērķi attīrīt Latvijas ezerus no pamestiem, pazaudētiem un nelegāliem zvejas rīkiem, kā arī informēt sabiedrību par šādu rīku negatīvo ietekmi uz zivju resursiem un ekosistēmu kopumā. “Spoku tīklu” kampaņa tiks atklāt ar informatīvu pasākumu vietējiem iedzīvotājiem 10.jūnijā plkst. 12:00 Limbažu Lielezera pludmalē.  Pasākumā piedalīsies Limbažu novada pašvaldības aģentūras “ALDA” direktors Jānis Remess un Pasaules Dabas Fonda Baltijas jūras un saldūdens programmas speciālists.

Pagājušajā vasarā “Spoku tīklu” kampaņa notika pirmo reizi, tās laikā sadarbībā ar Pārgaujas novada pašvaldību tika apsekoti 5 ezeri: Ungura ezers, Raiskuma ezers, Sāruma ezers,  Auciema ezers un Riebiņa ezers. Kampaņas laikā ezeros tika atrasti tīkli, murdus, barotavas, ūdas, makšķerēšanas auklas ar visiem āķiem, kā arī grozi, tādejādi parādot, ka iekšzemes ūdeņi ir pilni ar dažādiem pamestiem zvejas rīkiem.  Kampaņas ietvaros tika izveidota arī informatīva filmiņa, kurā redzama kampaņas norise, tā atrodama PDF Youtube vietnē: "Spoku tīkli" 2015.

“Kampaņas “Spoku tīkli” mērķis ir ne tikai attīrīt Latvijas ezerus, bet arī uzsākt diskusiju sabiedrībā – pamestie zvejas rīki ir cieši saistīti ar maluzvejniecības problēmu. Sabiedrības ieinteresētība un atsaucība pagājušā gada kampaņas laikā mums ļāva saprast, ka cilvēki nav vienaldzīgi un labi iesāktais darbs jāturpina, “ stāsta Pasaules Dabas Fonda direktors Jānis Rozītis.

Jau vairākus gadu desmitus zvejas rīku izgatavošanā izmanto dabā ļoti lēni sadalošos sintētiskos materiālus. Vairums no zvejas rīkiem tiek norauti, pazaudēti vai atstāti ezeros turpinot gūstīt zivis un citus ezera iemītniekus un pakļaujot tos neizbēgamai nežēlīgai bojāejai. Termins „Spoku tīkli” („Ghost Fishing” – eng.) apzīmē ūdenstilpnēs pazaudētos un atstātos zvejas rīkus, kas turpina nekontrolēti zvejot ūdens iemītniekus. Pasaulē ir veikti vairāki pētījumi par „Spoku tīklu” ietekmi uz ekosistēmu, kuros skaidri norādīta to aizvien pieaugošā negatīvā ietekme un nepieciešamība veikt preventīvus pasākumus norauto un atstāto zvejas rīku meklēšanai un neitralizācijai.

Pirmie no pieciem plānotie “Spoku tīkli” pasākumi:
7.-10. jūnijs Limbažu novads (Augstrozes Lielezers);
14.-17. jūnijs Dagdas novads (Dagdas ezers un Ežezers)
Piektdienās 12:00, pēc kampaņas notiks informatīvās stundas, kurās tiks apzināts arī līdz šim paveiktais darbs (Limbažos – Lielezera pludmalē un Dagdā - Jaundomes muižā). Spoku tīklu kampaņas norises ģeogrāfiskais izvietojums atrodams šeit.

Mēs izmantojam sīkdatnes. Lietojot mūsu mājas lapu, jūs piekrītat izmatot mūsu sīkdatnes.