Videi draudzīga rīcība vasaras pasākumos

01.06.2016

Vasara ir svinēšanas laiks. Pilsētas svētki, mūzikas festivāli — lieli un mazi pasākumi tiek rīkoti gandrīz ikvienā Latvijas novadā. Apmeklētāji izbauda mākslu un priecājas par notikumu, tomēr mēdz atstāt arī postījumus un neapdomīgi izšķērdēt resursus. Lai ietekmi uz vidi samazinātu, pirmais solis jāsper pasākumu organizētājiem, kuru pieņemtie lēmumi un paveiktie darbi radīs iespēju arī apmeklētājiem svinēt svētkus videi draudzīgāk.

Biedrība “homo ecos:” aicina vasaras pasākumu organizētājus ieskatīties biedrības izstrādātajās vadlīnijās Videi draudzīgu pasākumu organizēšana. Tajās ietvertās idejas var noderēt gan valsts un pašvaldības iestāžu darbiniekiem, gan komercsektora un nevalstisko organizāciju pārstāvjiem — cilvēkiem, kuri rada pasākumu vidi.

Vairākas vadlīnijās paustās idejas un ieteikumus “homo ecos:” īstenos Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja tradicionālajā gadatirgū, kas šīs nedēļas nogalē — 4. un 5. jūnijā — norisināsies jau 46. reizi un kurš ik gadu pulcē amatniekus no visas Latvijas. Gadatirgus Latvijas kultūras dzīvē ir viens no nozīmīgākajiem un vērienīgākajiem pasākumiem, kuru apmeklē vairāki desmiti tūkstoši muzeja viesu gan no Latvijas, gan no ārvalstīm.
Rīdzinieki tiek aicināti doties uz gadatirgu, izmantojot sabiedrisko transportu; “Rīgas satiksme” ir nodrošinājusi papildu reisus gadatirgus dienās. Savukārt kustības mīlošie ceļu uz muzeju var mērot ar velosipēdu — pie Rietumu vārtiem tiks nodrošinātas bezmaksas drošas un apsargātas velosipēdu novietnes, kuras darbosies abas pasākuma dienas no plkst. 9.00 līdz 17.30.

Tie autovadītāji, kas savus auto atstās stāvlaukumam atvēlētajā tuvējā pļavā, saņems autoeļļu absorbējošus paklājus, kurus varēs izvietot zem auto gan gadatirgus norises laikā, gan arī pēc tam. Paklāji novērsīs augsnes piesārņojumu ar naftas produktiem. Savukārt, lai samazinātu to ietekmi uz vidi, ko atstāj fasētā dzeramā ūdens patēriņš, apmeklētājiem būs iespēja bez maksas uzpildīt savas ūdens pudeles ar dzeramo ūdeni. Pirmo reizi muzeja pastāvēšanas laikā tā apmeklētāji varēs šķirot atkritumus, tādā veidā samazinot apglabāto sadzīves atkritumu apjomu. Zaļās iniciatīvas papildinās izzinošas un atraktīvas darbnīcas bērniem.

Projektu "Videi draudzīgi gadatirgi Brīvdabas muzejā" finansē Latvijas Vides aizsardzības fonds. Projekta partneris — Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs.

Informāciju sagatavoja:

Projekta komunikācijas vadītāja
Agita Pusvilka / agita.pusvilka@homoecos.lv
Twitter: @brivdabasmuzejs / @homoecos / @LVAF_LV

Mēs izmantojam sīkdatnes. Lietojot mūsu mājas lapu, jūs piekrītat izmatot mūsu sīkdatnes.