Dzīvnieku ģimeņu dienas – jau šajās brīvdienās!

13.05.2016

14. un 15. maijā aicinām ikvienu, jo sevišķi ģimenes, apciemot Rīgas Zoodārzā mītošās dzīvnieku ģimenes. Pavasarī dzīvnieku ģimenēs notiek visaktīvākā rosība: tiek izspēlēti, izdziedāti vai izdejoti riesta rituāli, raktas alas, būvētas migas vai vītas ligzdas, dētas olas, laisti pasaulē mazuļi, tad seko pēcnācēju aprūpe, vienvārdsakot, darba pilnas ķepas vai knābji.

No plkst. 12.00-16.00 zoodārzā darbosies izzinoši pētnieciskā darbnīca “Dzīvnieku sabiedrības”, kuras galvenais temats būs dzīvnieku sabiedrības. Tātad, kādas ir dzīvnieku ģimeņu vai grupu formas un kā tas palīdz sugai izdzīvot.

Tāpat arī pavisam nesen no Vācijas uz Rīgas Zooloģisko dārzu atceļojušas četras somainās caunas – viena mātīte un trīs tēviņi. Ir paredzēts izveidot vairojošos pāri, savukārt abi pārējie tēviņi jau ir apskatāmi Tropu mājas naktsdzīvnieku ekspozīcijā. Līdz šim Rīgā šīs sugas pārstāvji nav mituši.

Dzīvnieki ir ļoti ziņkārīgi, intensīvi apsaimnieko voljēru un aktīvi urķējas, meklējot kaut ko ēdamu. Somainās caunas ir plēsēji un pārtiek no kukaiņiem, kāpuriem, tārpiem, kā arī sīkiem dzīvniekiem. Agrāk šie baltiem plankumiem nosētie somaiņi bija sastopami Austrālijā un Tasmānijā, taču dažādu slimību un izmedīšanas dēļ, tās dzīvo vairs tikai Tasmānijā. Somainās caunas ir ierakstītas Pasaules Sarkanajā grāmatā kā daļēji apdraudēta suga. Pasaules zoodārzos mīt tikai apmēram 120 dzīvnieki, no tiem 50 dažādos Austrālijas dārzos. Tas nozīmē, ka turot un vairojot šos dzīvniekus, mēs varēsim dot ieguldījumu šīs sugas saglabāšanā un papildināsim kopējo zināšanu klāstu par šiem neparastajiem somaiņiem.

Mēs izmantojam sīkdatnes. Lietojot mūsu mājas lapu, jūs piekrītat izmatot mūsu sīkdatnes.