Šogad Dabas koncertzāle notiks Lūznavas un Zaļenieku muižās

16.02.2016

Jau 11.gadu lielāki un mazāki dabas, mākslas un mūzikas mīļotāji aicināti apmeklēt Dabas koncertzāli. 2016.gadā unikālo brīvdabas pasākumu būs iespēja apmeklēt divās Latvijas vietās -  18.  jūnijā Lūznavas muižas parkā Rēzeknes novadā un 1.jūlijā Zaļenieku muižas parkā Jelgavas novadā.

Uzsākot darbības otro desmitgadi, šovasar Dabas koncertzāle stāstīs par vienu no Latvijā sastopamo zīdītāju pārstāvjiem, par ko organizatori informēs atsevišķi. Tāpat jāpiemin, ka 11.darbības gads Dabas koncertzālei ir īpašs, jo tā ir ieguvusi patronu – Valsts prezidentu Raimondu Vējoni.  

Dabas koncertzāle ir unikāls projekts ne vairs tikai Latvijas, bet arī starptautiskā mērogā. Un tas ir oriģināls veids, kā mēs, Dabas aizsardzības pārvaldes speciālisti, varam pastāstīt par mums apkārt notiekošo. Mākslas, mūzikas un zinātnes savienojums Dabas koncertzālē ir apliecinājums arī likumsakarībām dabā – cik daudz dažādos līmeņos, jomās, nozarēs u.tml. pastāv un var būt saistība. Mēs esam lepni būt Dabas koncertzālē un ik gadu ar milzīgu entuziasmu iesaistāmies, lai atkal un atkal pārsteigtu ikvienu,” pauž Dabas aizsardzības pārvaldes ģenerāldirektore Sandra Bērziņa.

Dabas koncertzāle savā pastāvēšanas laikā no vakara muzicēšanas nelielā cilvēku lokā kļuvusi par vērienīgu brīvdabas pasākumu, kur Latvijas zinātnieki un mākslinieki izziņas un radošajās darbnīcās un emocionālos mūzikas, gaismas un video priekšnesumos apmeklētājiem dod iespēju iepazīt vai no jauna atklāt gan bieži sastopamas, gan retas un apdraudētas dabas vērtības.

"Tas ir unikāls zīmols Latvijā, ar ko mēs varam lepoties ne tikai šeit Latvijā, bet arī ārpus valsts robežām un ko novērtējuši mūsu sadarbības partneri gan Eiropas Savienībā, atzīstot Dabas koncertzāli vienā gadā par labāko izglītības projektu Eiropā. Ir būts Šanhajā (World EXPO izstādē red. piezīme). Un ir būts Baltijas asamblejā, lai prezentētu Baltijas valstīs. Un ne tikai. Daudz kur citur. Un tas vēlreiz apliecina, ka šāds pieprasījums pēc šādas pieejas vides izglītībā ir ļoti liels. Spēja apvienot mākslu, zinātni, mūziku vienā kopīgā Dabas koncertzālē, radīt sintēzi, radīt šo jauno produktu, dot tādu tiešām unikālu iespēju parādīt Latviju," atzīst biedrības “Dabas koncertzāle” pārstāvji.

Desmit pastāvēšanas gados ik vasaru vairāk nekā 17 Latvijas pašvaldībās šajā multi-mediālajā pasākumā apmeklētāji iepazinušies ar Latvijas dabas vērtībām. Reizēm tie ir bijuši stāsti par retāk sastopamiem, reizēm ļoti ikdienišķiem „varoņiem”. Taču vienmēr vienojošais ir bijis dot izziņas iespējas, radīt emocionālo pārdzīvojumu un gūt iedvesmu Latvijas dabā. Projektā, balstoties uz dažādu dabas zinātņu jomu zinātnieku sniegto saturisko informāciju, Dabas aizsardzības pārvaldes darbinieki veidojuši interaktīvas izziņas un iedvesmas darbnīcas. Savukārt mūziķi - Andris Sējāns, Ingus Ulmanis, Kaspars Tobis, Aigars Voitišķis, Anrijs Grinbergs, Valdis un Rūta Muktupāveli u.c, katru gadu radījuši jaunus muzikālos skaņdarbus. Režisors Roberts Rubīns rūpējies par pasākuma video un gaismas interpretāciju.

Ik gadu Dabas koncertzāli apmeklē 6000-9000 cilvēku, no zīdaiņiem līdz pat cienījama vecuma sirmgalvjiem.

Šī gada Dabas koncertzāles bezmaksas pasākumus organizēs biedrība “Dabas koncertzāle” sadarbībā ar Dabas aizsardzības pārvaldi, Latvijas Universitāti, Rēzeknes un Jelgavas novada pašvaldību, Latvijas vides aizsardzības fondu, pasākumu vietu apsaimniekotājiem un brīvprātīgajiem palīgiem.

 

Plašāks ieskats par desmit gados paveikto www.dabaskoncertzale.lv un www.daba.gov.lv/public/lat/vides_izglitiba/dabas_koncertzale/2016/

Mēs izmantojam sīkdatnes. Lietojot mūsu mājas lapu, jūs piekrītat izmatot mūsu sīkdatnes.