Šogad mērīs radona gāzes koncentrāciju mājsaimniecībās un dzeramajā ūdenī

08.02.2016

2016. gada 2. februārī, Valsts vides dienesta (VVD) Radiācijas drošības centrā (RDC) nozaru eksperti pārrunāja savstarpējo sadarbību radona novērtējuma plāna un rīcības plāna izveidē valstī. Šī gada laikā VVD RDC organizēs radona gāzes koncentrācijas mērījumus aptuveni 500 Latvijas mājsaimniecībās. Savukārt par radona koncentrācijas mērījumiem dzeramajā ūdenī un informatīvā bukleta par radona gāzi izveidi atbildīgs ir VSIA “Latvijas Vides, ģeoloģijas un  meteoroloģijas centrs”(LVĢMC).    

VVD RDC radona gāzes koncentrācijas mērījumus plāno veikt aptuveni 500 Latvijas mājsaimniecībās sešu līdz 10 mēnešu garumā. Iegūtie dati vides dienestam sniegs priekšstatu par radona koncentrāciju mājokļos. Paralēli LVĢMC veiks radona koncentrācijas mērījumus dzeramajā ūdenī un izstrādās informatīvu bukletu par radona gāzi.

Iegūtā informācija ļaus VARAM sadarbībā ar citām institūcijām izstrādāt radona rīcības plānu, sniedzot ieteikumus gadījumos, ja radona gāzes satura līmenis pārsniedz pieļaujamo koncentrāciju dzīvojamās telpās.

Plašāk par šiem projektiem VVD RDC un LVĢMC informēs kopīgā preses konferencē februāra beigās.

Radiācijas drošības eksperti uzsver – ģeoloģiskā situācija Latvijā nerada pamatotas aizdomas par paaugstinātu radona koncentrāciju, taču šādi mērījumi ir nepieciešami katrai valstij, lai apzinātu faktisko situāciju un vajadzības gadījumā rīkotos.

Radona gāzes mērījumu veikšana mājsaimniecības notiks ar Starptautiskās atomenerģijas aģentūras (SAEA) atbalstu, savukārt dzeramā ūdens mērījumus un informatīvā bukleta izveidi atbalsta Latvijas Vides aizsardzības fonds.

Darba grupā “Radona novērtējuma plāns un rīcības plāns” iesaistīti VARAM, VVD RDC, Labklājības ministrijas, Veselības ministrijas, Zemkopības ministrijas, Ekonomikas ministrijas, Veselības inspekcijas, VSIA “Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs” (LVĢMC), Latvijas Universitātes, Rīgas Tehniskās universitātes, Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta “BIOR”, Rīgas Stradiņa universitātes Darba drošības un vides veselības institūta eksperti.

Radons ir gāze bez krāsas un smakas, kas ir 7,5 reizes smagāks par gaisu, un šķīst ūdenī. Viens no galvenajiem radona gāzes avotiem ir zemes dzīles –  derīgie izrakteņi. Radons ir dabiskais starojuma avots un tas veidojas neatkarīgi no cilvēka darbības. Radons sastopams dzeramā ūdens urbumos, kā arī ēkās. Tādēļ būtiski ir noskaidrot tā koncentrāciju, lai nepieciešamības gadījumā to samazinātu, jo tas palielinātā koncentrācijā var radīt risku cilvēka veselībai.

Viena no VVD funkcijām ir īstenot radiācijas drošības un kodoldrošības uzraudzību un kontroli Latvijas Republikā.

Viena no LVĢMC funkcijām ir īstenot radioaktīvo vielu monitoringu dzeramajā ūdenī atbilstoši Vides monitoringa programmai.

 

Papildus informācija:

Jūlija Ņikitina

Valsts vides dienesta

sabiedrisko attiecību speciāliste

tel. 67084311, 25780460

e-pasts: julija.nikitina@vvd.gov.lv

 

Sanita Pelēķe

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra

sabiedrisko attiecību speciāliste

mob. 27337797

e-pasts: sanita.peleke@lvgmc.lv

Mēs izmantojam sīkdatnes. Lietojot mūsu mājas lapu, jūs piekrītat izmatot mūsu sīkdatnes.