Fonds “Viegli” uzsāk projektu “Telpas pavasaris” un aicina piedalīties Latvijā vēl nebijušā pētījumā

22.01.2016

Imanta Ziedoņa fonds “Viegli” kopā ar Latvijas Universitātes profesoriem, apbalvojuma “Laiks Ziedonim” laureātiem zinātnē - Vjačeslavu Kaščejevu un Jurģi Šķilteru – aicina Latvijas iedzīvotājus iesaistīties projektā “Telpas pavasaris” un piedalīties pētījumā, lai kopīgi rastu atbildi uz jautājumu: kā Latvijas iedzīvotāji uztver vietu, kurā viņi dzīvo – gan telpiski, gan emocionāli?

“Šis pētījums ļaus rekonstruēt izpratni par to, kas dažāda vecuma cilvēkiem ar atšķirīgām dzīvesvietām, interesēm un pasaules skatījumu ir Latvija. Otrkārt, pētījums ir daļa no fascinējošas akcijas, lai pievērstu uzmanību tam, cik būtiska ir telpas un vides uztvere un apzināšanās,” ideju skaidro pētījuma vadītājs, Latvijas Universitātes profesors Jurģis Šķilters.

Pētījums būs īpašs, jo karšu zīmēšanas uzdevums, kuru pētnieki izmantos, līdz šim Latvijā šādiem pētnieciskajiem nolūkiem nav izmantots un ir unikāls arī starptautisko pētījumu kontekstā. Savāktie dati un to analīzē gūtie rezultāti ļaus secināt, kā mūsu telpas uztvere saistīta ar emocijām, dzīvesvietu un piederību konkrētai vietai. Tas ir būtiski, jo piederība veicina atbildību, atbildība rada iesaistīšanos, iesaistīšanās – spēju mainīt un ietekmēt vidi un vietu visapkārt – lokāli un arī globāli.

Pētījumā var piedalīties ikviens, aizpildot anketu un veicot zīmēšanas uzdevumu. Pētījuma anketa un skaidrojums pieejams interneta vietnē http://pavasaris.fondsviegli.lv/.

Projekta “Telpas pavasaris” mērķis ir veikt pētījumu par to, kā Latvijas iedzīvotāji uztver vietu, kurā viņi dzīvo, kā arī veicināt jauniešu radošo potenciālu un rūpes par Latviju, tās vidi un telpu, tāpēc projekta ietvaros martā četrās Latvijas pilsētās – Dobelē, Valmierā, Kuldīgā un Rēzeknē – notiks ziemas radošās nometnes 9.-12. klašu jauniešiem. Nometnēs būs lekcijas par kartēm, dažādi uztveres un radošie uzdevumi un tikšanās ar fonda “Viegli” mūziķiem.

Lai varētu nokļūt kādā no nometnēm, jauniešiem (individuāli vai trīs cilvēku komandā) ir jāpiedalās radošo darbu konkursā, kas norisināsies līdz 22. februārim. Plašāka informācija par nometnēm un radošo darbu konkursu pieejama fonda “Viegli” mājas lapā: www.fondsviegli.lv/telpaspavasaris.

“Man ir liels prieks, ka projektam “Fizikas pavasaris” seko šis starpdisciplinārais projekts. Tas jauc mākslīgas robežas starp mācību priekšmetiem un ļauj plašāk paraudzīties uz pasauli un savu vietu tajā. "Pavasara" projektus īpaši vieno radošie izaicinājumi, kas aicina skolēnus apzināties savus talantus un radoši pieiet arī ļoti zinātniskiem jautājumiem,” tā profesors Vjačeslavs Kaščejevs.

Projekta vadmotīvs: “Vietas grib, lai tās sauc vārdā. Tad tās atmostas. Un cilvēki paši redz un pārliecinās, ka viņi spējīgi diezgan vietas pamodināt.” (I.Ziedonis)

Projektu atbalsta Latvijas vides aizsardzības fonds un tiek īstenots sadarbībā ar raidījumu TE!, Valmieras pilsētas pašvaldību, Dobeles novada pašvaldību, Kuldīgas novada pašvaldību, Rēzeknes pilsētas domi, Latgales vēstniecību GORS un E-klasi.

 

Imanta Ziedoņa fonda “Viegli” projektu vadītāja

Arta Platace, arta.platace@fondsviegli.lv, 28334562

Mēs izmantojam sīkdatnes. Lietojot mūsu mājas lapu, jūs piekrītat izmatot mūsu sīkdatnes.