Seminārs privāto mežu īpašniekiem demonstrējumu teritorijā „Kalna Gavieši” 14.11.

12.11.2015

Sestdien, 14 .novembrī, plkst. 10:00 meža apsaimniekošanas demonstrējumu teritorijā „Kalna Gavieši” Amatas novada Skujenes pagastā norisināsies seminārs par nekailciršu mežsaimniecību un ES atbalstu mežu īpašniekiem. Seminārā mežsaimniecības speciālisti sniegs prezentācijas par kopšanas ciršu un izlases ciršu pielietojumu, tās īpatnībām privāto mežu apsaimniekošanā, kā arī par nosacījumiem ES atbalsta saņemšanai meža īpašniekiem. Dalībniekiem tiks dota iespēja iepazīties saimnieka Ziedoņa Vilciņa kopšanas cirtēm, kā arī izlases un pakāpeniskajām cirtēm, kas veiktas egļu un lapu koku mežaudzēs dažādos periodos pēdējo 15 gadu laikā.

Kailcirtes nav vienīgais veids, kā apsaimniekot mežu - regulārus ienākumus no meža nodrošina izlases cirte. Izlases cirtes apmācībās meža demonstrējumu teritorijās kopā ar meža īpašniekiem iespējams redzēt piemērus mežā un iegūt zināšana veiksmīgai izlases cirtes pielietošanai.

Semināra teorētiskajā daļā Meža konsultāciju pakalpojumu centra pārstāve Laila Šestakovska pastāstīs par pieejamo ES atbalstu meža īpašniekiem. Latvijas Valsts mežzinātnes institūta Silava pārstāve Kristīne Kenigsvalde informēs par sakņu trupes riskiem Latvijā un to, kā ierobežot tos skuju koku mežos. Prezentācijas par nekailciršu mežsaimniecību sniegs Pasaules Dabas Fonda Meža programmas vadītājs Jānis Rozītis un mežsaimniecības speciālists Mārtiņš Lūkins. Par meža darbu plānošanu, mežizstrādes organizāciju – koku izvēli, koku izvešanu no meža, ieguvumiem un riskiem meža apsaimniekošanā savā vairāk kā 20 gadu pieredzē dalīsies demonstrējuma teritorijas īpašnieks Ziedonis Vilciņš, rādot paveikto mežā.

“Saimniekošana mežā, praktizējot izlases cirtes un ņemot vērā dabas vērtības, ir gudra un pārdomāta rīcība gan kā īstam meža saimniekam, gan kā godprātīgam cilvēkam. Nekailciršu mežsaimniecība nodrošina ilgtermiņa peļņu, meža īpašuma vērtību un bagātu meža ekosistēmu”, stāsta Pasaules Dabas Fonda direktors un izlases cirtes demonstrējumu teritoriju idejas autors Latvijā Jānis Rozītis.

 

Visi meža īpašnieki un apsaimniekotāji, citi interesenti, kuri vēlās klātienē aplūkot šādu privātas mežsaimniecības praksi, aicināti pieteikties Pasaules Dabas Fondā, zvanot uz telefona numuru 67505640 vai rakstot uz info@pdf.lv. Seminārs ir bezmaksas.

Projektu finansē Latvijas vides aizsardzības fonds.

 

Vairāk informācijas:

Jānis Rozītis, Pasaules Dabas Fonda Meža programmas vadītājs, Mob.: 26420153 Tel: 67505640, E-pasts jrozitis@pdf.lv

Arta Mellupe, Projekta komunikāciju vadītāja, Tel.: 67505640, E-pasts amellupe@pdf.lv

Pasaules Dabas Fonds strādā, lai apturētu un novērstu meža degradāciju, noplicinošu meža resursu apsaimniekošanu un izmantošanu Latvijā. 

Mēs izmantojam sīkdatnes. Lietojot mūsu mājas lapu, jūs piekrītat izmatot mūsu sīkdatnes.