Skanīgi atklāta Jāņupes pastaigu un izziņas taka

29.10.2015

Šī gada 24.oktobrī biedrība “Jāņupes iedzīvotāji” atklāja pastaigu taku “Saudzē un dzīvo” apkārt karjeram Olaines novadā. Pasākuma apmeklētājus – vairāk kā simts vietējos iedzīvotājus, jaunās ģimenes un citus interesentus -  priecēja sitaminstrumentālists Guntars Freibergs.

Klātesošajiem viens no lielākajiem izaicinājumiem bija takā atrast mākslinieces Jeļenas Kažokas darbus, kas ir paslēpušies koku dobumos. Veidojot 12 mozaīku kolekciju,  viņa izmantoja dzīves gaitā bojātus un ievainotus kokus, piešķirot tiem neparastus, košus rotājumus no stikla gabaliņiem: zivis, putnus, kukaiņus, ķirzakas, vaboles un citus meža iemītniekus.

Lauras Krampes pieci sapņu ķērāji – mandalas apmeklētājus aicināja apstāties un sevi enerģētiski uzlādēt, sajust zemes, ūdens, uguns un gaisa toņus.

Gan bērni, gan pieaugušie ar prieku izmēģināja brīvdabas ksilofonu, ko veidojuši Raitis Zaldāts-Rozentāls un Gatis Pavārs.

Uz takas izvietoti vairāki soliņi, miskastes un divas velo stāvietas, ko no baļķiem izgatavoja Jeļena un Gints Kažoki, kā arī kaķa veidola laipa un putnu būrīši, kuros pavasarī varēs ielūkoties ar video kameru starpniecību (autors: Raitis Zaldāts-Rozentāls).

Visus svinīgi sveica arī Cūkmens, ar kuru kopā atnākušie svinīgi zvērēja dabu saudzēt un nepiesārņot. Bet “homo ecos:” darbnīcās tapa putnu būrīši no izlietotām tetrapakām un bilžu rāmīši, izmantojot kartona kastes un citus materiālus, ko parasti izmetam atkritumu tvertnē. Interesenti takas apskatīšanu varēja apvienot ar nūjošanu, ko piedāvāja Olaines senioru biedrība “Liepas”.

Pasākumu atbalstīja biedrība “Pierīgas partnerība”, Olaines kultūras nams, Olaines senioru biedrība “Liepas”, SIA “Agro sēta” un Latvijas valsts meži.

Atklāšana notika projekta “Jāņupes karjera pastaigu takas “Saudzē un dzīvo” izveide” ietvaros, ko finansē Latvijas Vides aizsardības fonds un Olaines novada pašvaldība. To īsteno biedrība “Jāņupes iedzīvotāji” sadarbībā ar “homo ecos:”.

Par takas tapšanu

Biedrība “Jāņupes iedzīvotāji” kopš 2011. gada organizē sakopšanas talkas un meklē iespējas, kā sakārtot apkārtējo vidi un uzlabot dzīves kvalitāti ciematā. 2014.gada Lielajā talkā dalībnieki novēroja, ka vispiesārņotākā vieta pie Jāņupes karjera bija tieši tur, kur izveidota taka.

Biedrība vēlējās, lai taka kalpo kā atgādinājums katram apmeklētājam – par dabu ir jārūpējas, tāpēc tapa septiņi mākslas objekti.

Mēs izmantojam sīkdatnes. Lietojot mūsu mājas lapu, jūs piekrītat izmatot mūsu sīkdatnes.