Nekailciršu mežsaimniecības prakse privātajos mežos

29.10.2015

Oktobrī un novembrī Pasaules Dabas Fonds aicina meža īpašniekus, apsaimniekotājus, studentus, visus citus interesentus uz semināriem – atvērto durvju dienām Pasaules Dabas Fonda meža apsaimniekošanas demonstrējumu teritorijās. Semināru galvenā tēma nekailciršu mežsaimniecība.

Demonstrējumu teritorijā „Pūpoli”, Vecumnieku novada Kurmenes pagastā seminārs norisināsies 31. oktobrī, plkst. 10:00.Pasaules Dabas Fonda Meža programmas vadītājs Jānis Rozītis informēs semināra dalībniekus par nekailciršu mežsaimniecību, tās priekšrocībām un riskiem. Meža konsultāciju pakalpojumu centra pārstāve Rita Daščiora pastāstīs par pieejamo ES atbalstu meža īpašniekiem. Mežsaimniecības speciālists Mārtiņš Lūkins raksturos demonstrējumu teritorijas, to praksi. Demonstrējumu teritorijas pārvaldnieks Raimonds Mežaks, iepazīstinās pasākuma dalībniekus ar savu meža apsaimniekošanas praksi, kā arī pastāstīs par pameža un paaugas kopšanas nosacījumiem ES atbalsta saņemšanai. Saimniecībā varēs izvērtēt arī vasaras vētras radītos postījumus mežā un pārrunāt vēja postījumu mazināšanas iespējas nākotnē.

Demonstrējumu teritorijā „Lejas Kleperi”, Smiltenes novada Launkalnes pagastā seminārs norisināsies 7. novembrī, plkst. 10:00. Šajā seminārā par nekailciršu mežsaimniecības pielietojumu, priekšrocībām un riskiem, pieredzi demonstrējumu teritorijas dalīsies Pasaules Dabas Fonda Meža programmas vadītājs Jānis Rozītis un mežsaimniecības speciālists Mārtiņš Lūkins. Par nekailciršu mežsaimniecības pielietojumu savas atziņas sniegs arī Jānis Donis (LVMI Silava).Meža konsultāciju pakalpojumu centra pārstāvisAndris Vīrs pastāstīs par pieejamo ES atbalstu meža īpašniekiem šajā periodā. Raimonds Klepers, demonstrējumu teritorijas Lejas Kleperi īpašnieks, profesionāls mežkopis parādīs savu meža apsaimniekošanas praksi, Raimonds Mežaks, pastāstīs par pameža un paaugas kopšanas nosacījumiem ES atbalsta saņemšanai. Pasākuma dalībniekiem būs iespēja apmeklēt Kleperu ģimenes izveidoto dzimtas un mežsaimniecības muzeju.

Demonstrējumu teritorijā „Kalna Gavieši”, Amatas novada, Skujenes pagastā seminārs norisināsies 14. novembrī, plkst. 10:00.Meža apsaimniekošanas demonstrējumu teritorijā pie saimnieka Ziedoņa Vilciņa iespējams iepazīties ar kopšanas cirtēm, izlases un pakāpeniskajām cirtēm, kas veiktas egļu, lapu koku mežaudzēs dažādos periodos. Par meža apsaimniekošanas praksi, darbu plānošanu, mežizstrāde darbu organizāciju mežā stāstīs demonstrējuma teritorijas īpašnieks Ziedonis Vilciņš. Semināra teorētiskajā daļā Meža konsultāciju pakalpojumu centra pārstāveLaila Šestakovska pastāstīs par pieejamo ES atbalstu meža īpašniekiem. LVMI Silava pārstāvis informēs par sakņu trupes riskiem Latvijā un kā minimizēt tos skuju koku mežos. Prezentācijas par nekailciršu mežsaimniecību sniegs Jānis Rozītis (Pasaules Dabas Fonda Meža programmas vadītājs) un mežsaimniecības speciālists Mārtiņš Lūkins.

Par nekailciršu mežsaimniecības praksi demonstrējumu teritorijā: šādu ciršanas veidu raksturo salīdzinoši minimāla ietekme – koki izcirsti nelielā platībā un noteiktā apjomā; dažāda vecuma un augstuma koki – mežaudzei ir stabils koksnes pieaugums, pastāvīga dažādu sortimentu pieejamība un nodrošināta jaunāko koku paaudžu attīstība; racionāla dabas procesu izmantošana – dažādiem meža tipiem raksturīgās norises un īpatnības ir izmantojamas, nosakot ciršanas apjomu, izcērtamo un atstājamo koku izvietojumu, kā arī koku sugu sastāvu nākotnē. Saimniecībās var redzēt dažādu nekailciršu pielietojumu praksē, kas īstenoti pēc pašu saimnieku ieskatiem.

Visi demonstrējumu teritorijas semināri ir BEZMAKSAS.

Pieteikšanās uz semināriem: rakstot info@pdf.lv vai zvanot uz Pasaules Dabas Fonda biroju: tālr. 67505640, J.Rozītis mob. 26420153. Lūgums iepriekš informēt par savu līdzdalību.

 

Vairāk informācijas:

Jānis Rozītis, Pasaules Dabas Fonda Meža programmas vadītājs, Mob.: 26420153 Tel: 67505640, E-pasts: jrozitis@pdf.lv

Arta Mellupe, Projekta komunikācijas vadītāja, Tel.: 67505640, E-pasts: amellupe@pdf.lv    

Mēs izmantojam sīkdatnes. Lietojot mūsu mājas lapu, jūs piekrītat izmatot mūsu sīkdatnes.