Izstrādāta mobilā aplikācija „Vides SOS” pārkāpumu ziņošanai vides jomā

17.10.2015

Mežā izgāzti atkritumi - gribi ziņot, bet nezini kur īsti atrodies? Upē izlikti aizdomīgi tīkli - gribi ziņot, bet nezini kam? Uzņēmums piesārņo vidi - gribi ziņot, bet nav jau vērts, tāpat nekas nemainīsies? Mainīsies ja, Tu palīdzēsi! Valsts vides dienesta (VVD) vajadzībām izstrādāta mobilā aplikācija pārkāpumu ziņošanai vides jomā.

Trešdien, 14. oktobrī Valsts vides dienesta telpās (Rīgā, Rūpniecības ielā 23) notika mobilās aplikācijas atklāšanas pasākums. Tajā piedalījās Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards, VVD ģenerāldirektore Inga Koļegova, aplikācijas idejas autors Viesturs Silenieks, biedrības „Vides Fakti” un projekta vadītājs Andis Mizišs, vides žurnāliste Anitra Tooma un aplikācijas izstrādātājs, uzņēmuma SIA „DOT45” vadītājs Aleksejs Voloviks. Kā arī Latvijas Valsts mežu akcijas „Nemēslo mežā!” galvenais varonis – Cūkmens.

Vides pārkāpumus fiksējošā mobilā aplikācija izstrādāta ar mērķi veicināt sabiedrības atbildību pret vidi un izglītot par tās saudzēšanu, kā arī valsts, pašvaldību un nevalstisko organizāciju darbu vides aizsardzības jomā. Ar mobilās aplikācijas palīdzību cilvēki VVD varēs ziņot par augsnes, gaisa un ūdens piesārņojumu, kā arī par dažādām aizdomīgām darbībām un vērā ņemamiem vides pārkāpumiem, piemēram, atkritumiem, zvejas un makšķerēšanas rīkiem, upju un ezeru aizsargjoslu pārkāpšanu un citiem vides riskiem.

Visi ziņojumi nonāks pie VVD, kā arī būs pieejami īpaši šim nolūkam radītas tīmekļa vietnes www.videssos.lv interaktīvajā kartē. Sabiedrība tiks informēta un varēs sekot līdzi iesūtīto ziņojumu statusa gaitai no informācijas iesūtīšanas brīža līdz pārkāpuma novēršanai. Aplikācija darbosies ar Facebook un Draugiem.lv pasi, ar iesūtītajiem ziņojumiem būs iespējams dalīties Facebook un Twitter.

Aplikācija darbojas ar mobilo datu un GPS signāla palīdzību. Konstatējot vides pārkāpumu, tas ir jānofotografē, jāapraksta un jānosūta VVD. Līdzko VVD būs izvērtējis ziņojuma saturu, tas parādīsies interaktīvajā kartē, vietā, kur šis pārkāpums ir fiksēts. Tādējādi ietaupīts VVD inspektoru darba laiks meklējot pārkāpumu un vajadzībās gadījumā būs iespējams sazināties ar ziņojumu autoriem.

Mobilās lietotnes reklāmas klips

Projekts tapis ar Latvijas vides aizsardzības fonda (LVAF) finansiālu atbalstu.

Mēs izmantojam sīkdatnes. Lietojot mūsu mājas lapu, jūs piekrītat izmatot mūsu sīkdatnes.