Eiropas putnu vērošanas dienās novērots vairāk nekā 100 000 putnu

09.10.2015

Aizvadītajā nedēļas nogalē Latvijā Eiropas putnu vērošanas dienu EuroBirdwatch 2015 ietvaros norisinājās kopumā 25 Latvijas Ornitoloģijas biedrības (LOB), Dabas aizsardzības pārvaldes un Latvijas vides aizsardzības fonda īstenoti pasākumi. Tajos piedalījās un individuāli vēroja putnus ap 900 putnu draugu, kuri ziņoja par 109 045 novērotiem putniem no apmēram 150 sugām. Savukārt Eiropā un Centrālāzijā vairāk nekā 25 000 cilvēku no 41 valsts kopā novēroja ap 4,3 miljonus putnu.

Visbagātīgāk šogad novērotas žubītes (26 577 putnu), lauku baloži (9436) un baltpieres zosis (8454). Savukārt visbiežāk ziņots par lielajām zīlītēm, meža pīlēm, pelēkajām vārnām un sīļiem. Līdzīgi kā pagājušajā gadā, arī šogad bija vērojama milzīga zvirbuļveidīgo putnu migrācija, piemēram, sestdien Papē novērotas 24 670 žubītes. Visvairk putnu arī novērots Papē – abās dienās kopā novērts 47 000 putnu, no kuriem 6684 lauku baloži.

Par interesantākajiem novērojumiem atzīstami Sibīrijas ķauķītis (48. novērojums Latvijā) Kolkā, jūras šņibītis (51. novērojums Latvijā) un Lapzemes stērste Ventspilī, sārtgalvītis un stepes lija Papē, kā arī lielais piekūns vairākās Latvijas vietās.

Šogad Eiropā putnu vērošanas dienās 1000 rudens putnu migrācijas vērošanai veltītos pasākumos vairāk nekā 25 000 vērotāju saskaitīja ap 4,3 miljonus putnu. Eiropā visbiežāk novērotās putnu sugas bija mājas strazds, žubīte un laucis. Visvairāk putnu novērots Somijā – apmēram 1,1 miljons. Šajās dienās Melnkalnē pirmo reizi notika putnu gredzenošana ar Melnkalnes gredzeniem. Eiropas putnu vērošanas dienas jau 22. reizi organizēja starptautiskā putnu aizsardzības organizāciju savienība BirdLife International ar Nīderlandes Putnu aizsardzības biedrību (Vogelbescherming Nederland) priekšgalā.

Putni migrācijas laikā saskarās ar dažādiem apdraudējumiem. Nesens starptautiskās putnu aizsardzības organizāciju apvienības BirdLife International pētījums liecina, ka 25 miljoni (!) migrējošo putnu katru gadu tiek noķerti Vidusjūras reģiona valstīs. Pēc tam vairumam putnu tālāk vēl jāpārvar nedraudzīgais Sahāras tuksnesis un citas briesmas divas reizes gadā. BirdLife partnerorganizācijas (Latvijā - Latvijas Ornitoloģijas biedrība) turpina sniegt atbalstu, lai cīnītos ar nelegālajām putnu medībām to migrācijas laikā.

Eiropas Putnu vērošanas dienas EuroBirdwatch15 Latvijā organizēja Latvijas Ornitoloģijas biedrība, kas ir BirdLife International partneris Latvijā, sadarbībā ar Dabas aizsardzības pārvaldi un ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu.

EuroBirdwatch 2015 rezultāti ar novērotajām putnu sugām un skaitu MS Excel tabulā.

 

 

Papildu informācija: Agnis Bušs, LOB sabiedrisko attiecību koordinators, agnis@putnidaba.lv

Mēs izmantojam sīkdatnes. Lietojot mūsu mājas lapu, jūs piekrītat izmatot mūsu sīkdatnes.