RĪGAS ZOOLOĢISKAJĀ DĀRZĀ IERADUŠIES NOSLĒPUMAINIE ČETRPIRKSTU TAMANDUA

13.09.2015

Kad zoodārzā ierodas kādas līdz šim te nekad nebijušas sugas dzīvnieks, par kura eksistenci vispār nojauš tikai retais Latvijas iedzīvotājs, jaunpienācēja sugas nosaukumam ir milzu nozīme. Bet vai nu dabas zinātniekiem par zoodārza un Latvijas sabiedrības interesēm kāda rūpe! Zinātniekiem, dzīvniekiem nosaukumus dodot, jābūt zinātniski precīziem un punkts! Tā nu daudz vienkāršāk noslēpumainos Rīgas zoodārza iemītniekus četrpirkstu tamandua būtu dēvēt par četrpirkstu skudrulāčiem, bet īsti zinātniski tas nebūtu, jo daudziem pazīstamo lielo skudrulāci zinātnieki ierakstījuši citā ģintī, tātad –šie dzīvnieki oficiāli tomēr saucami atšķirīgi. Bet neoficiāli – arī tamandua skudrulāči vien ir!...

Tad nu šovasar Rīgas Zooloģiskajā dārzā no Gajānas (Dienvidamerikā) ieradās četrpirkstu tamandua pāris. Divarpus gadus vecajam vīriešu kārtas dzīvniekam dots vārds Larijs, bet pusotrgadīgā skudrulācene (ja zinātnieki neiebilst šādam nosaukumam...) tiek dēvēta par Mēriju.

Dzīvnieki aplūkojami ekspozīcijā, kas atrodama, ieejot Tropu mājas ieejas gaitenī. Jāteic gan, ka tuvi skudrulāču radinieki ir izslavētie sliņķi un abi zoodārza kolekcijas jaunpienācēji no šiem dzīvniekiem pārņēmuši patīkamo paradumu nekad un nekur nesteigties. Tāpēc zoodārza apmeklētājiem nereti būs jāvēro vien zaru žāklē vai maisa drānas guļamtīklā snaudošs eksponāts.

Atšķirībā no ļaudīm daudz zināmākā lielā skudrulāča, kurš ir Dienvidamerikas savannu pampu iemītnieks, tamandua lieliski kāpelē pa koku zarotni. Kā jau vēsta sugas nosaukums, četrpirkstu tamandua priekšķepas bruņotas ar četriem asiem nagiem, no kuriem viens ir īpaši garš (līdz pat 5 cm.). Lai šos termītu un skudru pūžņu uzlaušanas instrumentus saglabātu asus, ejot pa zemi, dzīvnieks balstās uz plaukstas ārpuses, uzliecot nagus augšup.

Kaut arī savvaļā tamandua galvenokārt pārtiek no skudrām, termītiem, bitēm un citiem kukaiņiem, Latvijas skudru pūžņiem izpostīšana nedraud, jo Larijs un Mērija savās bezzobainajās, caurulēm līdzīgajās mutēs ar 40 centimetrus garajām mēlēm no bļodiņas labprāt ķeksē arī savdabīgu kokteili, kas tiek gatavots sablenderējot vistas gaļu, siseņus, medu, banānus, spinātus un virkni eksotisku piedevu.

Video sižets par četrpirkstu tamandua skatāms šeit: http://youtu.be/hc-K_clDEg0

Citi jaunpienācēji

Vasaras mēnešos Rīgas zoodārza dzīvnieku saime papildinājusies arī ar virkni jaundzimušu dzīvnieku. Ar pārīti mazuļu lepojas sīkie pērtiķīši Ziemeļbrazīlijas kalitriksi. Brašs bērns ir arī kaķu lemuriem. Bet īpašs prieks par melno grifu mazuļiem. Viens no tiem izaudzis voljērā Rīgā, bet otrs – zoodārza filiālē ‘Cīruļi” Kalvenē. Ja ņem vērā, ka šogad visos Eiropas zoodārzos kopumā izdevies izaudzēt tikai 10 šo savvaļā kritiski apdraudēto plēsīgo putnu, tad ir pamats lepnumam! 

 

Mēs izmantojam sīkdatnes. Lietojot mūsu mājas lapu, jūs piekrītat izmatot mūsu sīkdatnes.