Ātruma festivāla - rallija "Kurzeme" rīkotāji aicina atbildīgi izturēties pret vidi

26.08.2015

Gatavojoties rallija "Kurzeme" 50 gadu jubilejas svinību kulminācijai, Ātruma festivālam - rallijam "Kurzeme 2015", biedrība "Liepājas rallija komanda" aicina iedzīvotājus izturēties atbildīgi pret apkārtējo vidi, šķirot atkritumus un lietot krāna ūdeni.

"Rallijs "Kurzeme" šogad svin savu 50 gadu jubileju, un šī cienījamā gadskārta mūs mudinājusi daudz domāt gan par Baltijā senākā autorallija pagātni un nākotni, gan arī dalībnieku un skatītāju paradumiem – kādu vidi atstāsim nākamajām paaudzēm," stāsta Liepājas rallija komandas vadītājs Uldis Hmieļevskis.

Automašīnas rada dabas piesārņojumu, tomēr pamazām tās kļūst videi arvien draudzīgākas. Tāpat sportistiem un mehāniķiem servisa zonā jāievēro stingri vides aizsardzības noteikumi degvielas un eļļu lietošanā.

Šogad Ātruma festivāla - rallija "Kurzeme" ēdināšanas uzņēmumi aicināti lietot biodegradablus traukus, kā arī šķirot un kompostēt atkritumus. Festivālam piesaistīti sadarbības partneri, kas videi draudzīgus paradumus padara ērtus un patīkamus arī liela masu pasākuma apmeklētājiem.

Par tūlītēju ieguvumu, ko sniedz pārdomāta resursu izmantošana, katrs var pārliecināties, fasētā dzeramā ūdens vietā izvēloties krāna ūdeni. Lai mudinātu atsaukties šim aicinājumam, Liepājas rallija komanda ar Latvijas Vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu visiem sportistiem izgatavojusi vairākkārt izmantojamu ūdens pudeli. SIA "Liepājas ūdens" pasākuma dalībniekus aicina šīs vairakkārt lietojamās pudeles vai citus ūdens traukus uzpildīt ar Liepājas ūdeni no publiski pieejamajiem brīvpieejas krāniem vai ūdens krāniem naktsmītnēs un dzīvesvietās.

"Pēdējos gados Liepājas ūdensapgādes infrastruktūrā veiktas lielas investīcijas, un mēs aicinām liepājniekus un pilsētas viesus izbaudīt smagā darba augļus un lietot uzturā krāna ūdeni. Dzeramā ūdens kvalitāte no patērētāju krāniem tiek regulāri pārbaudīta, un analīžu rezultāti liecina, ka dzeramais ūdens atbilst visām kvalitātes prasībām. Turklāt krāna ūdens ir daudz lētāks par veikalos pieejamo fasēto ūdeni," stāsta SIA "Liepājas ūdens" valdes priekšsēdētājs Andis Dejus.

Liepājas jaunais rallija braucējs Ričards Raimonds Vīksna uzsver, ka ūdens ir nozīmīgs komponents cīņā par uzvaru sacensībās: "Ja starp rallija ātrumposmiem nevar padzerties, sacensību turpinājums var izvērsties ļoti neveiksmīgs, jo ūdens trūkums mazina koncentrēšanās spēju. Sportā nozīmē kļūdas un zaudētas sacensības."

Krāna ūdens lietošana vienlaikus arī samazina atkritumu daudzumu. Ik gadu Latvijā atkritumos nonāk 35 900 tonnu plastmasas, un tie ir vairāk nekā 18 kilogrami plastmasas vidēji uz vienu iedzīvotāju. SIA "Liepājas RAS" un citi atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumi nodrošinās atkritumu šķirošanas iespējas Ātruma festivāla norises vietās.

"Liepājas RAS" valdes loceklis Normunds Niedols: "Pie atkritumu šķirošanas, kompostēšanas vai otrreizējas izmantošanas idejas cilvēki ir jāradina, un priecājamies šīs rīcības nozīmīgumu skaidrot arī Ātruma festivāla apmeklētājiem. Augustā īstenojam akciju "Šķiro un laimē šovasar!", kas ikvienam piedāvā iespēju samazināt personiskos izdevumus par atkritumu nodošanu un vienlaikus piedalīties dāvanu izlozē. Aicinām iesaistīties notiekošajos vides aizsardzības pasākumos visus iedzīvotājus, jo paradumus iespējams mainīt jebkurā vecumā, un sirmas galvas nav šķērslis pievērsties zaļākam dzīvesveidam."

Latvijas Vides aizsardzības fonda atbalsts ļāvis Liepājas rallija komandai sagatavot arī skaidrojošus izdevumus, lai popularizētu un stāstītu Ātruma festivāla apmeklētājiem un citiem iedzīvotājiem par krāna ūdens lietošanas priekšrocībām un atkritumu šķirošanas nozīmīgumu.

Īpaši domāts arī par Ātruma festivāla - rallija "Kurzeme" mazākajiem apmeklētājiem. 29. augustā Liepājā un Vecpils krosa trasē bērni varēs piedalīties radošajās darbnīcās un mācīties piešķirt lietām otro mūžu.

Projektu "Atkritumu samazināšanas un dzeramā ūdens lietošanas iespēju popularizēšana sabiedrībā Ātruma festivāla - rallija "Kurzeme 2015" laikā" finansiāli atbalsta Latvijas Vides aizsardzības fonds. Sabiedrības informēšanu par atkritumu samazināšanas un dzeramā ūdens lietošanas iespējam informatīvi atbalsta SIA "Liepājas  RAS" un SIA "Liepājas ūdens".

Rallijs "Kurzeme" ir senākais un tradīcijām bagātākais autorallijs Baltijas valstīs, un šogad tas svinēs savu 50 gadu jubileju. Nozīmīgās gadskārtas svinības sākās aprīlī ar 50 ķiršu stādīšanu leģendārajā Vecpils ātrumposmā. Sacensību attīstība un vēsture aplūkota izstādē "No garažās līdz uzvarai", kas līdz 31. augustam apskatāma Liepājas muzeja garāžā, Kūrmājas prospektā 16/18. Svētku kulminācija būs no 27. līdz 30. augustam Liepājā notiekošais Ātruma festivāls - rallijs "Kurzeme 2015".

Informāciju sagatavoja: Dzintars Hmieļevskis Liepājas rallija komandas preses pārstāvis mob. 25954279 e-pasts: dzintars@rallykurzeme.lv

Mēs izmantojam sīkdatnes. Lietojot mūsu mājas lapu, jūs piekrītat izmatot mūsu sīkdatnes.