Pasaules Dabas Fonds uzsāk kampaņu “Spoku tīkli”

10.07.2015

Pasaules Dabas Fonds pirmo reizi Latvijā uzsāk kampaņu “Spoku tīkli”, kas veidota ar mērķi veikt preventīvus pasākumus, lai samazinātu pamestu un pazaudētu zvejas rīku apjomu Latvijas ezeros, veicinot sabiedrības vides apziņu un iedzīvotāju izpratni par šādu rīku negatīvo ietekmi uz zivju resursiem un ekosistēmu kopumā.

Jau vairākus gadu desmitus zvejas rīku izgatavošanā izmanto dabā ļoti lēni sadalošos sintētiskos materiālus. Vairums no zvejas rīkiem tiek norauti, pazaudēti vai atstāti ezeros turpinot gūstīt zivis un citus ezera iemītniekus un pakļaujot tos neizbēgamai nežēlīgai bojāejai. Termins „Spoku tīkli” („Ghost Fishing” – eng.) apzīmē ūdenstilpnēs pazaudētos un atstātos zvejas rīkus, kas turpina nekontrolēti zvejot ūdens iemītniekus. Pasaulē ir veikti vairāki pētījumi par „Spoku tīklu” ietekmi uz ekosistēmu, kuros skaidri norādīta to aizvien pieaugošā negatīvā ietekme un nepieciešamība veikt preventīvus pasākumus norauto un atstāto zvejas rīku meklēšanai un neitralizācijai.

Latvijas iekšējos ūdeņos atrodas liels apjoms pazaudētu, vai neizņemtu zvejas rīku, kas turpina ķert zivis, putnus un citus ūdeņu iemītniekus, degradējot vides kvalitāti un ekosistēmu. “Spoku tīklu” kampaņas laikā plānots attīrīt vairākus ezerus un rīkot informatīvos pasākumus.

Plānotie “Spoku tīkli” pasākumi:

6.-11. jūlijs Ungura ezers;
13.-18. jūlijs Sāruma ezers;
20.-25. jūlijs Raiskuma ezers;
3.-8. augusts Auciema ezers;
10.-15. augusts Riebiņa ezers.

Katru sestdienu 11:00 Cēsīs, Lielā Skolas ielā 4,  Mākslas telpā “Mala” notiks kampaņas informatīvās stundas, kurās tiks apzināts arī līdz šim paveiktais darbs.

 

Spoku tīklu kampaņas norises ģeogrāfiskais izvietojums: http://j.mp/1Cgi6Ef;

Kampaņu “Spoku tīkli” īsteno nodibinājums “Pasaules Dabas Fonds” sadarbībā ar Pārgaujas novada pašvaldību. Projekts “Kampaņa “Spoku tīkli”” tiek īstenots ar Latvijas Vides Aizsardzības Fonda atbalstu.

Mēs izmantojam sīkdatnes. Lietojot mūsu mājas lapu, jūs piekrītat izmatot mūsu sīkdatnes.