Rīgas Zooloģiskajā dārzā Kameņu dienas

12.06.2015

Rīgas Zoodārzā arī šogad apskatāma kameņu ligzda, kuras iemītnieku nerimstošā darbošanās piesaista ikvienu dārza apmeklētāju. Un tad jautājumi birst kā no pārpilnības raga: kāpēc tās ir tik krāsainas, kāpēc vienas ir lielākas, bet citas ir mazākas, kas ligzdā par bumbiņām, kas tajās bumbiņās ir iekšā, uz kurieni kamenes lido un ko tās dara? Un vēl, un vēl, un vēl…

Lai kopīgi rastu atbildes uz neskaitāmajiem jautājumiem, Rīgas Zooloģiskais dārzs jau trešo gadu rīko Kameņu dienas Zoodārzā. Šogad tās notiks 13. un 14. jūnijā. No plkst. 12.00-16.00 Latvijas abinieku un rāpuļu mājas apkaimē darbosies pētnieciskā darbnīca „Iepazīsti kamenes”. Tajā ikvienam interesentam būs iespēja uzzināt daudz nedzirdētu faktu par šiem diženajiem dūcējiem. Ar spēlēm, uzdevumiem, rotaļām atklāsies neskaitāmi kameņu dzīves noslēpumi. Bez tam, izpildot darba lapu un atrodot atbildes vairākos kontrolpunktos, apmeklētāji varēs paši pagatavot sev balvu - īpašo un neatkārtojamo kameni.

Latvijā sastopamas 22 kameņu sugas. Rīgas Zooloģiskajā dārzā, sadarbībā ar SIA A.M.Ozoli apskatāma zemes kamene (Bombus terrestris). Kameņu ligzda izmitināta īpašā celmā zooloģiskā dārza Latvijas abinieku un rāpuļu zālē. Dabā uz ligzdu ved garš tunelis, un rosīšanās tās iekšienē ir apslēpta ziņkārīgām acīm. Savukārt zoodārzā kameņu mājokļa virspusi sedz stikls, kas ļauj netraucēti vērot dzīvi ligzdā. Tur allaž kūsā darbs – darbīgie kukaiņi būvē jaunas šūnas, aprūpē kāpurus, izvieto šūnās medu un putekšņus, kā arī caur stikla tuneli izlido, lai zoodārza teritorijā vāktu nektāru un ziedputekšņus... Uzmanīgs vērotājs viegli atpazīs saimes māti – vislielāko kameni ligzdā.

Rimtā kukaiņu vērošana rosina uzdot dažnedažādus jautājumus par kameņu dzīvi: ko kamenes ēd, vai kamenes var iedzelt, kā rodas sanošā skaņa, cik ilgi kamenes dzīvo, kādus augus apciemo, cik tālu lido vai ko kamenes dara ziemā. Uz šiem un daudziem citiem jautājumiem par „dižbites” dzīvi atbildes palīdzēs rast zooloģiskā dārza darbinieki Kameņu dienās Zoodārzā. Patstāvīgu iepazīšanos ar kameņu dzīvesveidu palīdzēs arī jaunie informatīvie stendi, kas tapuši ar Uzziņu dienesta 1188 atbalstu.

Ielūdzam ciemos pie kamenēm!

 

Zooloģiskā dārza informācijas dienests

Tālr. 67518669,

Laura Līdaka mob. 26172398, Māris Lielkalns mob. 26334154

 

Mēs izmantojam sīkdatnes. Lietojot mūsu mājas lapu, jūs piekrītat izmatot mūsu sīkdatnes.