Rīgas Zooloģiskajā dārzā jauna vasaras mītne Dienvidamerikas pērtiķiem

27.05.2015

Tā kā Vasarsvētki jau pagājuši, tad pilnīgi droši var teikt, ka vasara arī teju, teju būs klāt. Tas nozīmē, ka arī mazāko sugu pērtiķēni var doties laukā baudīt saules peldes. Šoreiz uz jaunām mājām – vasarnīcu. Tāpēc Jurģus aicinām atzīmēt kopā.

Trešdien, 27. maijā plkst. 12.00 pie Terārija aicinām uz kalitriksu vasaras mītnes svinīgu atklāšanu.

Jaunā vasaras mītne tapusi pateicoties IT uzņēmumu grupas DPA un Pasaules Dabas fonda atbalstam. Sedzošais siets pasargās mītnes iemītniekus no vārnu un kaiju uzbrukumiem, savukārt stikla barjersienas neļaus pērtiķiem no apmeklētājiem saņemt dažādus, reizēm  bīstamus „kārumus”. Kā zināms, pērtiķi slimo arī ar cilvēku vīrusu slimībām un cieš daudz smagāk nekā mēs, tādēļ jaunie apstākļi ļauj izvairīties no nepatīkamiem starpgadījumiem. Savukārt atrašanās svaigā gaisā un „saules peldes” stiprina dzīvnieku organismus un tas palielina iespēju iegūt veselīgus pēcnācējus. Lai pērtiķēniem vēsākās dienās nesaltu, tiem ir uzbūvēta apsildāma slēptuve – dobums.

Jaunajā vasaras mītnē pie Terārija ēkas dzīvos Geldi kalimiko un Ziemeļbrazīlijas kalitriksi. Abas mazo pērtiķu sugas sastopamas Dienvidamerikas tropiskajos apgabalos.

Rīgas Zoodārza jaunajā ekspozīcijā būs apskatāms geldi kalimiko pāris – 11 gadus vecais tēviņš Bernards no Zoo Parc de Beauval (Francija) un 9 gadus vecā mātīte Aso no Zoo d’Asson (Francija). Šie melnie pērtiķīši ir iekļauti Pasaules Sarkanajā grāmatā kā saudzējama (vulnerable) suga. Arī Rīgas Zooloģiskais dārzs piedalās šīs apdraudētās sugas saglabāšanas un vairošanas nebrīvē Eiropas programmā. Līdz šim geldi kalimiko zoodārzā ir vairākas reizes nesekmīgi vairojušies, tādēļ kopā ar atbalstītājiem DPA un Pasaules dabas fondu ceram, ka jaunajā vasaras mītnē tie spēs uzņemt pietiekami daudz saules enerģijas, lai beidzot mēs varētu priecīgi ziņot – mūsu melnajiem velnēniem ir kupla ģimenīte.

Ziemeļbrazīlijas kalitriksi ir labi iedzīvojušies Rīgas zoodārzā un tiem jau vairākas reizes ir bijuši pēcnācēji, tādēļ uz vasarnīcu pārcelsies itin kupla pērtiķu saime – 8 gadus vecais tēviņš no Parc Merveilleux (Luksemburga), 5 gadus vecā mātīte Nelli no Tallinas zoodārza un  viņu 9 atvases, kas pēdējos četros gados dzimuši tepat Rīgā. Tirdzniecību ar šīs sugas pārstāvjiem ierobežo CITES (Vašingtonas konvencija).

 

Zooloģiskā dārza informācijas dienests

Tālr. 67518669, Laura Līdaka mob. 26172398, Māris Lielkalns mob. 26334154

Līga Brakovska, DPA Komunikācijas projektu vadītāja, tālr.: 26411668, E-pasts: liga.brakovska@dpa.lv

 

Mēs izmantojam sīkdatnes. Lietojot mūsu mājas lapu, jūs piekrītat izmatot mūsu sīkdatnes.