Dabas koncertzāle dodas pļavās

27.05.2015

Arī šovasar interesenti aicināti uz Dabas koncertzāles pasākumiem, kas notiks 13. jūnijā Rūšu pļavās Smārdes pagastā Engures novadā netālu no Milzukalna un 19. jūnijā Drusku kalnā netālu no Kornetiem Veclaicenes pagastā Alūksnes novadā. 2015. gadā uz Dabas koncertzāli Kurzemē un Vidzemē aicina pļavas dedestiņa.  

Šogad stāsts ir par Latvijā arvien mazākās platībās sastopamo dabisko pļavu. Varētu likties, ka pļava nav nekas īpašs, ka tā ir visur, ka svarīgākās dabas vērtības atrodamas mežos, purvos, upēs, ezeros un vēl vecos parkos. Vēl jo vairāk tāpēc, ka tā lielākoties ir cilvēku veidota dzīvotne un nevar ilgstoši pastāvēt bez ganīšanas un pļaušanas. Bet paradoksālā kārtā dabas retumi visvairāk sastopami tieši šādās dabiskās pļavās. Zinātnieki vērīgākās no tām sauc par bioloģiski vērtīgu zālāju. Tomēr ne viss, kas izskatās pēc pļavas tiešām arī ir pļava un vēl jo īpaši dabiska pļava. Latvijā tās aizņem tikai 1 % no valsts teritorijas.

Mēs cenšamies saglabāt pašu radītās vērtības – senas celtnes un priekšmetus, vecus drukātus materiālus, valodas un tautas dziesmas. Šajā sarakstā ir vieta arī pļavai – gan kā bioloģiskās daudzveidības, gan kā kultūrvēsturiskai vērtībai.

Kas īsti ir bioloģiski vērtīgs zālājs? Kā tas rodas un veidojas? Kāpēc tie ir tik interesanti zinātniekam un zemniekam? Ko mēs katrs varam darīt, lai saglabātu bioloģiski vērtīgas pļavas arī nākotnē?

Atbildes uz šiem un vēl daudziem citiem jautājumiem, kā arī emocionālu piedzīvojumu varēs gūt, izdzīvojot pļavas dedestiņas stāstu par pļavu vairāk nekā 20 izziņas un radošajās laboratorijās, kā arī muzikālajā un vizuālajā Dabas koncertzāles priekšnesumā.

Ieeja Dabas koncertzāles pasākumos ir bez maksas.

Atgādinām, ka pasākumi notiks brīvā dabā. Tāpēc, lūgums, apmeklētājiem līdzi ņemt segas vai tūristu paklājiņus sēdēšanai.Tā kā pasākums turpinās no plkst. 19:00 līdz ~24:00, iesakām nākt arī ar piknika groziņu. Noteikti noderēs arī kāds pretodu līdzeklis un kabatas lukturīts. Rīkojamies sev un dabai drauidzīgi – sviestmaižu iesaiņojumu un tukšos dzērienu traukus aiznesam sev līdzi.

Tiem, kas nokļūšanai uz Dabas koncertzāles vietām izmantos navigācijas ierīces, koordinātas: Rūšu pļavas - X: 452764, Y: 6318232 / Lat: 57.0051855, Lon: 23.2223155; Drusku kalns - X: 675303, Y: 6387355 / Lat: 57.5944990, Lon: 26.9332292.

Aktuālā informācija par šī gada Dabas koncertzāli būs pieejama www.daba.gov.lv/ un www.dabaskoncerts.lv

Dabas koncertzāles bezmaksas pasākumus īsteno biedrība «Dabas koncertzāle» sadarbībā ar Dabas aizsardzības pārvaldi, Latvijas Universitāti, Engures un Alūksnes novada pašvaldību, pasākumu vietu zemju īpašniekiem un lielu skaitu brīvprātīgo palīgu. Pasākumi notiek ar EEZ un Norvēģijas finanšu instrumentu granta un Latvijas vides aizsardzības fonda atbalstu.

 

Mēs izmantojam sīkdatnes. Lietojot mūsu mājas lapu, jūs piekrītat izmatot mūsu sīkdatnes.