Nedēļas nogalē Gada Notikums putnu vērošanā – sacensības “Torņu cīņas 2015”

15.05.2015

Šajā nedēļas nogalē notiks jau 12. putnu vērošanas sacensības “Torņu cīņas 2015”. Latvijas Ornitoloģijas biedrības 30. jubilejas gadā sacensībās piedalīsies rekordliels dalībnieku skaits – 51 putnu vērotājs no 13 komandām. Sacensību laikā vērot putnus tiek aicināts arī ikviens interesents, apmeklējot jebkuru putnu vērošanas torni “brīvās klases” ietvaros un par novērojumiem ziņojot portālā Dabasdati.lv.

Torņus būs iespēja apmeklēt arī vienkārši ekskursijas pēc un komandas labprāt pastāstīs un parādīs torņa apkārtnē esošos putnus, kā arī varēs uzzināt ko vairāk par pašām sacensībām. 10 pieredzējušās komandas putnus torņos vēros 24 stundas, bet 3 “Tautas klases” komandas – 4 stundas. Torņu cīņās dalībniekiem ir arī izaugsmes iespējas, jo, piemēram, šogad 2 komandas no “Tautas klases” ir pārgājušas uz pieredzējušo klasi. To, kura komanda dosies uz kuru torni, noteiks izloze sestdienas rītā “3 pavāru restorānā” un izlozes rezultāti tiks publicēti Torņu cīņu interneta sadaļā http://putnidaba.lv/tornu-cinas/. Šajā interneta lapā ir atrodama arī informācija par visiem zināmajiem putnu vērošanas torņiem Latvijā.

Ikviens interesents ir laipni aicināts piedalīties sacensību brīvajā klasē un doties uz jebkuru putnu vērošanas torni Latvijā (torņu sarakstu skatīt http://putnidaba.lv/tornu-cinas/), vērot putnus un par saviem novērojumiem ziņot portālā Dabasdati.lv (pievienojot ziņojumu ir iespēja izvēlēties torni no saglabātajām vietām).

Sacensībām dzīvajā var sekot līdzi ar mirkļbirkas #TornuCinas palīdzību sociālajos tīklos, īpaši Twitter.

Pērn, 2014. gada Torņu cīņās piedalījās 12 komandas (9 pieredzējušās un 3 Tautas klases), kuras kopā novēroja 175 putnu sugas un torņos uzņēma 245 apmeklētājus. Pirmo vietu ieguva komanda “Himantopus himantopus” no Karšu izdevniecības “Jāņa sēta” atbalstītā Lubāna D dambja torņa, visvairāk putnu sugu novēroja “Naktsputni” 3 pavāru restorāna Kuivižu tornī, bet par interesantāko atzīts stepes lijas novērojums no Burtnieku poldera torņa komandas “Zaļknābji” izpildījumā. Draudzīgākā komanda “LOB” atradās SIA “Motacilla” atbalstītajā Kaņiera tornī, bet “Tautas klasē” uzvarēja komanda “Ķauķīši” Daugavgrīvas tornī.

Torņu cīņas arī šogad ir arī kā ieskaņas pasākums Eiropas Natura 2000 dienai 21. maijā. Līdz šim datumam visi iedzīvotāji ir aicināti sniegt savu vēstījumu Eiropas īpaši aizsargājamo teritoriju Natura 2000 vietu atbalstam – no plaukstām izveidot taureni, to nofotografēt un publicēt vietnē www.natura2000day.eu un/vai sociālajos tīklos, pievienojot mirkļbirku #Natura2000Day. Šogad ar šīs kampaņas palīdzību plānots atbalstīt Hāfeles upes Natura 2000 teritoriju Vācijā.

Putnu vērošanas sacensības “Torņu cīņas 2015” organizē Latvijas Ornitoloģijas biedrība ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu sadarbībā ar torņu aizbildņiem – 3 pavāru restorānu, SIA “Motacilla”, karšu izdevniecību “Jāņa sēta”, portālu Draugiem.lv – un Māri Strazdu, iGoTerra, Sunbird Apps un Dabas aizsardzības pārvaldi.

Papildu informācija: Agnis Bušs, putnu vērošanas sacensību “Torņu cīņas 2015” koordinators, agnis@putnidaba.lv

Mēs izmantojam sīkdatnes. Lietojot mūsu mājas lapu, jūs piekrītat izmatot mūsu sīkdatnes.